Izložba „Portreti i sećanja“ – sećanje preživelih Holokausta

Fotografije se po prvi put prikazuju u javnosti

18. feb 2015

Izložba „Portreti i sećanja“ će prikazati hiljadu fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Prikupljene su iz porodičnih albuma preživelih i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja i ovo će biti prvi put da se prikazuju u javnosti. Nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji.

Uz izložbu je osmišljen i prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta, koja će učestvovati u radionicama.

U najavi Saveza jevrejskih opština Srbije navodi se da se organizator nada da će uz pomoć ove izložbe i obrazovnog programa uspeti da mladim generacijama prenese znanje o prošlosti, kako buduće generacije nikada više ne bi prošle kroz stradanja i patnje žrtava Holokausta.

Otvaranje izložbe je u četvrtak, 19. januara, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine, a postavka će biti otvorena za javnost svakog radnog dana od 11 do 19 časova i vikendom od 11 do 18 časova. Muzej ne radi ponedeljkom, a svi zainteresovani moći će da pogledaju „Portrete i sećanja“ do 15. marta,

Izložba se posle Novog Sada seli u Suboticu, Zrenjanin, Beograd, i Šabac. U septembru i oktobru gostovaće u Nišu i Kragujevcu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga