Izložba „Pod vojvođanskim nebom“ Ivana Radovića u Zrenjaninu

U pitanju je likovno dokumentarna izložba koju čini pet slika i arhivski materijal

12. nov 2013

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 15. novembra, biće otvorena izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“.

Organizatori izložbe su Savremena galerija Zrenjanin i Narodni muzej Zrenjanin, a u pitanju je likovno dokumentarna izložba koju čini pet slika i arhivski materijal iz fonda te dve ustanove.

Postavka ima za cilj da prikaže kontakte velikog slikara Ivana Radovića sa Zrenjaninom, pre svega podsećanjem na izložbu koju su zrenjaninski muzej i galerija takođe zajedno organizovali pre pola veka, a koja je potom gostovala u još nekoliko vojvođanskih gradova.

Kao aktivan stvaralac, Radović je bio učesnik i drugih kolektivnih posleratnih izložbi u Zrenjaninu, kao i Umetničke kolonije u Ečki.

Njegov koloritni ekspresionizam i intimizam proizašli su ponajviše iz privrženosti Vojvodini koja kao tema nije iščezla sa njegovog platna i nakon preseljenja u Beograd.

Iz zrenjaninskog muzeja su naveli da je stvaralaštvo Ivana Radovića dugo pola veka ostavilo neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti. Pet njegovih slika u dve muzejske ustanove u Zrenjaninu su baština koju taj grad s ponosom čuva.

U okviru izložbe posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film „Ivan Radović 3“ (iz serije „Slikari i vajari“) u produkciji Radio-televizije Srbije (režija Mika Milošević, scenario Lazar Trifunović).

Izložbu, koja je organizovana povodom 40 godina od smrti ovog umetnika, podržao je pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje. Autorke su kustoskinje Slavica Popov i Olivera Skoko, a izložba će biti otvorena do 6. decembra 2013. godine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga