- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izložba Opkoljeno Sarajevo od utorka u Beogradu

Izložba “Opkoljeno Sarajevo”, koja govori o životu građana, o upornosti, snalažljivosti i kreativnosti Sarajlija koji su 1.335 dana živeli bez struje, vode i grejanja, u periodu opsade koju je organizovala Vojska Republike Srpske, biće otvorena u utorak uveče u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, najavio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

Izložba prikazuje kako je tekao svakodnevni život u gradu, gde i kako su građani nabavljali vodu i hranu, kako su izgledale gradske pijace i ulice, kako se komuniciralo, kako su radile bolnice i škole, kakav je bio kulturni život, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je priča o opsadi ispričana kroz fotografije, dokumente i predmete koje su pravili građani.

Izložba je stalna postavka Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, a u njenom stvaranju učestvovali su i građani Sarajeva, doniranjem ratnih predmeta muzeju i deljenjem svojih ratnih priča i sećanja.

Na otvaranju izložbe sutra u 19 sati govoriće izvršni direktor FHP-a Budimir Ivanišević, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine Elma Hašimbegović i vršilac dužnosti direktora Ustanove kulture Parobrod Milutin Petrović.

U četvrtak od 17 sati Javni čas o opsadi Sarajeva održaće Nemanja Stjepanović iz FHP-a, a 4. oktobra biće organizovana projekcija filma „Opsada“ Remija Urdana (Remy Ourdan), kao i razgovor sa autorom filma i Sarajlijama.

Petog oktobra biće održana promocija knjige „Some Kind of Justice – The ICTY’s Impact in Bosnia and Serbia“.

U okviru izložbe se održava i program razmene mladih iz Sarajeva i nekoliko gradova u Srbiji.

U njemu učestvuje 20 studenata, mladih pravnika, politikologa, aktivista civilnog društva i novinara.

Oni će imati prilike da posete jedni druge i zajedno uče o događajima koji su u periodu od 1992. do 1995. godine snažno potresli njihova društva, te da razmenjuju ideje o tome kako graditi zajedničku budućnost, naveo je FHP u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!