Izložba Olega Kulika sledećih mesec dana u Novom Sadu

Izložba će biti sutra otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), a trajaće do 20 maja 2019. godine.

23. apr 2019

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u okviru svog izlagačkog programa, od 24. aprila do 20 maja 2019. godine, organizovao je samostalnu izložbu Olega Kulika, jednog od ključnih umetnika savremene umetničke scene Rusije, i šire. Izložba je prva samostalna, retrospektivna izložba ovog autora u našoj zemlji, a njeno zvanično otvaranje je sutra, u sredu, 24. aprila 2019. godine u 20 časova.

Na izložbi u MSUV biće predstavljene Kulikove antologijske akcije iz devedesetih godina prošlog veka ali i čuveni amblematski performansi iz serije Besni pas, Grizem Ameriku, Amerika me grize i foto-kolaži iz 2000-ih.

Oleg Kulik je rođen 1961. godine u Kijevu i smatra se jednim od osnivača akcionizma u post-sovjetskoj Rusiji. Kroz svoj rad istražuje odnos politike i moći, emocionalne i fizičke aspekte odnosa između ljudi i životinja, normalnosti i devijacije, kiča i umetnosti.

Kulik se od početka 2000. godine pretežno bavi tehnikama kao što su foto-kolaž, vajarske instalacije, pikturalna umetnost i performans. Učestvovao je na mnogim međunarodnim projektima i bijenalima, uključujući i Venecijansko bijenale, kao i festival Manifesta, a njegova dela se čuvaju u kolekcijama širom sveta u nekim od najznačajnijih muzeja, kao što su Tate Modern, Pompidou, JRT i drugim.

Kulik je dobitnik stipendije Fondacije Pollock-Krasner (1990) i stipendije Berlinskog senata (1995). Osim brojnih međunarodnih nagrada, nagrađen je i medaljom Zaslužni (The Worthy) od strane Ruske akademije umetnosti. Živi i radi u Moskvi.

Izložba se realizuje u okviru međunarodnog projekta RISK CHANGE (RIZIKUJ PROMENE), podržanog od strane programa Evropske Unije “Kreativna Evropa”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga