Izložba o šopingu na Ponte Rosu u Novom Sadu

Sedamdesetih godina, centar Trsta, a posebno štandovi na Trgu Ponte Roso, bili su preplavljeni kupcima iz Jugoslavije

15. dec 2014

Izložba “Uspomene sa Ponterosa” (Ponterosso/memorie), koja predstavlja sećanja na šoping Jugoslovena na tom trgu u Trstu, biće otvorena u sredu uvečce u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, u Novom Sadu.

Izložba se sastoji od fotografija, video-prezentacija, dokumenata i različitog drugog materijala iz tog vremena, prikupljenih iz arhiva i privatnih kolekcija, a autori izložbe pozvali su sve one koji čuvaju predmete, fotografije i sećanja iz tih vremena da ostave svedočanstva sa svojih putovanja prema tršćanskim štandovima i dućanima.

Sedamdesetih godina, centar Trsta, a posebno štandovi na Trgu Ponte Roso, bili su preplavljeni kupcima iz Jugoslavije, koji su svake subote i produženim vikendom na Dan Republike, 29. novembra, dolazili i kupovali najrazličitije proizvode: od prehrambenih i odevnih, preko tehničke robe i autodelova, do igračaka za decu.

Generacije su kupovale u Trstu svečanu odeću za posebne prilike i/ili materijale za venčanice, poneki predmet više ili manje zlatan, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Izložba se organizuje u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Istre u Vojvodini”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga