Izložba Mire Brtke Nestabilne ravnoteže

Retrospektivnom izložbom obuhvaćen je Brtkin rad u slikarstvu, skulpturi, na filmu i u modi, od sredine šezdesetih godina prošlog veka do danas

03. okt 2012

Retrospektivna izložba umetnice Mire Brtke „Nestabilne ravnoteže“ biće otvorena večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Retrospektivnom izložbom obuhvaćen je Brtkin rad u slikarstvu, skulpturi, na filmu i u modi, od sredine šezdesetih godina prošlog veka do danas, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

U okviru izložbe koja traje do 21. oktobra biće organizovan i razgovor sa Mirom Brtkom, zatim promocija monografske publikacije „Mira Brtka: Nestabilne ravnoteže“, a biće organizovane i projekcije filmova u kojima je Brtka bila rediteljka i scenaristkinja.

Autorka i kustoskinja izložbe je Suzana Vuksanović.

Krajem marta ove godine bila je postavljena izložba „Mira Brtka i grupa Iluminejšn“ (Illumination) u Petrovaradinu, čime je bio ozvaničen rad Fondacije “Brtka-Kresoja”

Fondaciju je osnovala Mira Brtka prošle godine, s ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka-Kresoja, da podstiče i afirmiše vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, kao i da promoviše mlade stvaraoce, sa posebnim akcentom na negovanje međunarodne saradnje.

Legat Fondacije poseduje bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke, te filmove njenog supruga, poznatog reditelja Dragana Kresoje i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova, koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine.

Mira Brtka rođena je 1930. godine u Novim Banovcima. Završila je Akademiju za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu 1955. i Akademiju lepih umetnosti (odsek slikarstva) 1964. u Rimu, gde je iste godine imala svoju prvu samostalnu izložbu.

Živela je u Rimu, a danas živi i radi u Staroj Pazovi i Petrovaradinu, ali ima i svoj atelje u Bratislavi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga