- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog među pet najboljih u Hrvatskoj

Izložba Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista uvrštena je među 5 najboljih postavki u Hrvatskoj u 2015. godini.

Izložba kojom se Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada prvi put predstavlja u Zagrebu, prema izboru likovne kritičarke Patricije Kiš uvrštena je među pet najboljih, uz sledeće postavke prikazane tokom 2015. godine: Nepokorena šuma, Muzej suvremene umjetnosti, Ernst Barlach, Käthe Kollwitz, Moderna galerija, David Maljković, Galerija Nova i Poletova estetika, knjižara Nacionalne i sveučilišne biblioteke.

Postavkom Kolekcija Pavla Beljanskog: biseri moderne, autora istoričara umetnosti dr Jasne Jovanov i dr Zvonka Makovića, do sada najobimnijim izložbenim poduhvatom Spomen-zbirke, prvi put u istoriji muzeja gotovo polovina kolekcije diplomate Pavla Beljanskog prikazuje se izvan Srbije. Za svojevrsni povratak na međunarodnu umetničku scenu odabrana je godina u kojoj se obeležava pet decenija od smrti Pavla Beljanskog (1892–1965), a hrvatska publika je u mogućnosti da vidi 80 odabranih umetničkih dela 30 autora zastupljenih u njegovoj kolekciji.

Izložba je deo sveobuhvatnog projekta razmene izložbi između Srbije i Hrvatske: paralelno sa predstavljanjem kolekcije Pavla Beljanskog u Zagrebu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je otvorena izložba Miroslav Kraljević i sledbenici iz zbirki Moderne galerije iz Zagreba, autora dr Zvonka Makovića (3. decembar 2015 – 21. februar 2016). Ideja o međumuzejskoj saradnji institucija koje spadaju među najznačajnije nacionalne čuvare baštine važna je za kulturu obe zemlje, kako za sagledavanje kulturnih tokova u regionu tako i za celokupnu evropsku istoriju umetnosti. Cilj autora obe izložbe je da se komparativnim pristupom sagleda i prikaže stvaralaštvo na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!