- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izložba Kino o bioskopu iz Prizrena u Beogradu

Izložba “Kino” primenjenog umetnika Vladimira Miladinovića biće otvorena večeras u Beogradu, najavili su organizacija forumZFD i Fondacija Ljumbardi (Lumbardhi, Bistrici).

“Ova izložba je još jedan pokušaj da umesto mržnje i sukoba gradimo mostove i prostore za interkulturalni dijalog. Da pronađemo tačke susreta kroz stvari koje smo delili i koje su važne ne samo Srbima i Albancima, nego i svim građanima Prizrena i regiona, kako pre pedesetak godina tako i danas. Dakle, umetnost a ne mržnja”, kazala je za Autonomiju direktorica beogradske kancelarije forumaZFD Nataša Govedarica.

Izložba je posvećena arhivi bioskopa Ljumbardi-Bistrica u Prizrenu, a umetnik je pozvan da istraži i promisli sadržaj arhiva, koji donosi višeslojan narativ o pet decenija postojanja institucije, navodi se u saopštenju za javnost.

Izložba se oslanja na autorovu standardnu crtačku praksu, putem koje se replikuju vizuelne pojavnosti različitih slikovnih i tekstualnih svedočanstava onih segmenata prošlosti koji su bili potisnuti ili marginalizovani u kolektivnom sećanju neke specifične lokalne zajednice, piše u saopštenju.

Projekat je razvijan i realizovan u partnerstvu sa organizacijom forumZFD iz Prištine i iz Beograda, a uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Istraživanje za izložbu je podržala i Fondacija za umetničke inicijative.

Vladimir Miladinović živi i radi u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Boravio je na istraživačkoj rezidenciji u arhivi Stenlija Kjubrika na Univerzitetu umetnosti u Londonu i deo je VEM-Visual Embodied Methodologies mreže na Kings koledžu u Londonu.

Bio je član umetničko-teorijske grupe „Četiri lica Omarske“ koja se bavi propitivanjem memorijalnih strategija na prostorima bivše Jugoslavije.

Glavni fokus njegovog rada leži u polju preispitivanja politika sećanja, medijskih manipulacija i kreiranja i interpretacije istorijskih narativa, a u svom radu se odnosi prema ratnoj i postratnoj traumi.

Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona, kao i glavne nagrade fonda za crtež “Vladimir Veličković”.

Svečano otvaranje zakazano je za večeras u 18.30 sati u Kombank dvorani (Dom sindikata), a izložba će biti otvorena do 27. novembra.

Izložba je letos bila postavljena i u originalnom prostoru bioskopa u Prizrenu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!