Izložba Henri Mur – grafičar od 7. novembra u Novom Sadu

Na izložbi u Muzeju Vojvodine, pored 80 grafika, biće prikazano šest skulptura, nastalih u periodu od 1934. do 1977. godine

03. nov 2014

Izložba “Henri Mur – grafičar” biće organizovana u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, od 7. do 30. novembra.

Koncipirana je kao putujuća izložba i predstavlja presek rada Henrija Mura od 1934. do 1984. godine.

Britanski savet (British Council) ima višedecenijsku praksu predstavljanja britanske likovne umetnosti putem gostujućih izložbi, a “Henri Mur – grafičar” je jedan od takvih projekata, rekao je direktor te institucije Toni O’Brajan na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Na izložbi u Muzeju Vojvodine, pored 80 grafika, biće prikazano šest skulptura, nastalih u periodu od 1934. do 1977. godine.

Ova umetnička dela pripadaju posebnoj kolekciji „Muzeja bez zidova” Britanskog saveta, koju je sam umetnik 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 radova.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da je veliki značaj postavke jednog od najvećih svetskih imena umetnosti i dodao da je to pravi trenutak da se probude prava osećanja prema lepoj umetnosti.

Direktorica Muzeja Vojvodine Agneš Ozer navela je da će se tokom trajanja izložbe održavati i brojni edukativni programi o značaju Murovog dela i rada.

Rajka Šinik Vulić iz Banke Inteza kazala je da je društveno angažovanje te banke u velikoj meri zasnovano na očuvanju kulturnog nasleđa, kao i na dugoročnom ulaganju u razvoj kulture.

Gostovanje ove izložbe u Muzeju Vojvodine održava se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga