Izložba ArchiWar od utorka u Omladinskom centru CK 13

Izložbu Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“ organizuje Vojvođanski građanski centar

02. nov 2020

Izložba Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“ biće otvorena u utorak, 3. novembra, u 19 sati u Omladinskom centru CK13, saopštio je danas organizator izložbe, Vojvođanski građanski centar.

Kroz autorkinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priča koje Memorijalni centar Srebrenica, kao i mnogi mediji, i dalje beleže, izložba se bavi prikazom ličnih priča. Cilj je preneti priče i iskustva žrtava, preživelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima, navodi se u saopštenju

Izložba radova Jelene Jaćimović je jedan vid otpora protiv dominantne politike sećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od strane srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava, piše u saopštenju.

Inspiracija autorke je priča Amre Begić Fazlić, žene koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti, naveo je Vojvođanski građanski centar.

Na sajtu archiwar.com šira javnost će imati priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. To važi najviše za umetnike/ce i pojedince/pojedinke/grupe koji i sami/e žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gde je projekat ArchiWar započet.

Kako se dodaje, plan je da platforma raste u održiv medijum koja će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za delovanje pojedincima i pojedinkama.

Autorka Jelena Jaćimović je ilustratorka, dizajnerka i aktivistkinja. Završila je osnovne i master studije na FPU u Beogradu, na odseku Grafika i knjiga. Učestvovala je u nekoliko projekata koji se tiču obrazovanja i razvoja dece i mladih (projekat Škograd, UNICEF, Oxfam, Filozofski fakultet u Beogradu), sarađuje sa Befem-om, Ženama u crnom, Inicijativom Ne davimo Beograd, Ulicama za bicikliste, Kontrast izdavaštvom, dnevnim listom Danas i uličnim magazinom Liceulice. Dobitnica je Befem nagrade za aktivistički dizajn za 2019. godinu.

Izložba je nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus.

Izložba će biti otvorena od 3. do 5. novembra 2020. u periodu od 17 do 22 sata.

Broj ljudi koji mogu da borave u izložbenom prostoru je ograničen na 30, a nošenje maski unutra je obavezno.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga