Izlila se nafta u Srbobranu

Ko je dozvolio NIS-u da vozi opasne materije kroz samo naselje?

12. feb 2016

U Srbobranu se, rano jutros, iz kamiona-cisterne Naftne industrije Srbije izlila sirova nafta, saopštio je Ekološki pokret iz Srbobrana.

Kako se kaže u saopštenju Pokreta, koji je potpisao Draga Kurjački, a prenela Radio-televizija Vojvodine, do izlivanja je došlo na cisterni koja je prevozila sirovu naftu sa naftnog polja kod Srbobrana do Rafinerije.

„Nafta se izlivala u kilometarskoj traci, kroz ulice i sam centar Srbobrana. Sanacija je u toku ali su posledice vidljive. Na sve strane praškasti materijal kojim se nafta sanira. Ko će njega pokupiti i koliko su on i sirova nafta koja nije uklonjena, već samo sprana sa puta, štetni po životnu okolinu?“, pita Kurjački.

Dodaje da se postavlja se pitanje ko je dozvolio NIS-u da vozi opasne materije kroz samo naselje i to ulicom u kojoj je zabranjeno kretanje teretnim vozilima preko preko tona.

„Glavna ulica koja ide od sabirne stanice ima postavljene ležeće policajce i vozači NIS-a je izbegavaju i prolaze malim ulicama kojima ne bi smeli. NIS ne koristi zaobilazni put kroz atar koji postoji i koji ne ide kroz naselje jer su ga toliko uništili svojim kamionima da je teško prohodan i sada saobraćaju kroz naselje“, navodi Kurjački.

Predsednik Opštine Srbobran Zoran Mladenović je izjavio za RTV da vozač cisterne nije primetio da se nafta iziliva.

„Iscurilo je oko 500 litara. Nafta je curila od Turije, kroz Srbobran sve do NIS-ovog sabirnog centra za naftu. Nadležne službe NIS-a su odmah reagovale, posule su specijalni talk i naftu su ispirali specijalnom tečnošću“, dodao je Mladenović.

Agenciji Beta je u NIS-u rečeno da je na delovima saobraćajnica u Srbobranu i Turiji došlo do curenja manje količine fluida iz cisterne, koja ga je prevozila sa NIS-ove bušotine, ali da je reč o cisterni pančevačke kompanije „Eko maber“.

“Uz pomoć stručnih službi i nadležnih organa odmah su preduzete mere i otpočelo je čišćenje delova puta na kojem je došlo do curenja fluida i to uz pomoć specijalizovanih vozila, koja su opremljena savremenim sredstvima i opremom za ove namene. Životna sredina nije ugrožena. Tačan uzrok koji je doveo do curenja fluida biće utvrdjen istragom“, naveli su iz NIS-a.

U kompaniji „Eko maber“ niko se nije javljao na pozive agencije Beta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga