Izgubljena krletka u CK 13

Predstava “U traganju za izgubljenom krletkom”, urađena prema motivima knjige “Trči Lilit, zapinju demoni” Bojana Krivokapića, biće premijerno izvedena 24. juna u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu

23. jun 2014

Predstava “U traganju za izgubljenom krletkom”, urađena prema motivima knjige “Trči Lilit, zapinju demoni” Bojana Krivokapića, koja se bavi savremenim dilemama postjugoslovenskih prostora, biće premijerno izvedena 24. juna u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, u produkciji Ogledala.

Krivokapić piše na bhsc jezicima, dajući jezičke i prostorne slobode, i ne ostavljajući prostora za svojatanje ili nadmoć. Zagovara ideju da književnost može i treba da menja i da pisanje jeste i treba da bude politička aktivnost. Borba protiv autoriteta, neslaganje sa nametnutim identitetom i društvenim pritiscima da se taj identitet izdvoji i sledi, pojedinačne ljudske sudbine koje rezultiraju jednom univerzalnom smrću, nastalom kao posledica ili odustajanje, prostor je koji žulja, gnječi i postaje sve tešnji ili tesan, navedeno je u najavi predstave.

Krivokapić je za knjigu “Trči Lilit, zapinju demoni” nedavno dobio godišnju književnu nagradu Istarske županije – Regione Istriana “Edo Budiša” u Pazinu.

Predstava je rezultat projekta u kojem su učesnici bili deo procesa umetničke edukacije kroz radionice antropološkog pozorišta koje je vodila multimedijalna umetnica i edukatorka Ivana Inđin.

U režiji Ivane Inđin, predstava će se izvoditi u različitim arhitektonskim i kulturnim objektima kako bi se izmestila iz pozorišnih ustanova i bila dostupna svima.

U predstavi igraju: Olga Simić, Andraš Juhas, Tanja Đurić, Ana Marija Černjanski, Edina Miškei i Milena Pavlović.

Muziku je komponovao, aranžirao i izabrao Lav Kovač, a korišćeni su audio i video materijali: “Still life” i “Little death” (Sam Taylor-Wood), “Automatic writing” (Robert Ashley), “An der schönen blauen Donau” (Johann Strauss), “Umirem majko” (Zlaja Timotić i Vesna Petković) i “U traganju za izgubljenom” (Ivana Inđin).

Predstava je nastala u produkciji Centra za inicijative u kulturi – Ogledalo, koje je nastalo 1989. godine i bavi se produkcijom i distribucijom projekata savremenih izvođačkih umetosti (pozorišne predstave, performansi, koncerti, hepeninzi); edukacijom dece i mladih u oblasti savremenih izvođačkih umetnosti (radionice, tribine, predavanja…); istraživanjem u oblasti umetnosti i umetničke pedagogije, a od 2011. i promovisanjem ženske i feminističke umetnosti.

Projekat su podržali: Kancelarija za mlade Gradske uprave za sport i omladinu grada Novog Sada, OŠ “Petefi Šandor” i CK 13.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga