Izgrađena Sigurna kuća i u Sremskoj Mitrovici

Svaka druga žena i svako šesto dete u Srbiji žrtve porodičnog nasilja

27. mar 2016

Ceremonijom u zgradi novoizgrađene Sigurne kuće u Sremskoj Mitrovici, okončani su radovi i opremanje objekta, u vrednosti od oko 25 miliona dinara, koji su trajali oko 15 meseci.

Ovom činu prisustvovali su predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, pokrajinski Sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik UO Fonda B92 Veran Matić

Kuća je izgrađena sredstvima koja su obezbedili Fond B92, Okružno javno tužilaštvo Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za rodnu ravnopravnost Vlade Vojvodine i Grad Sremska Mitrovica, saopštio je Fond B92.

Po zvaničnim podacima Centra za socijalni rad Sremska Mitrovica, u 2015. godini registrovano je 200 predmeta nasilja u porodici i potreba za objektom za hitno privremeno zbrinjavanje žena i njihove dece je velika.

Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici zbrinjavaće žene koje su preživele nasilje iz ovog grada kao i iz drugih opština koje pripadaju Sremskom okrugu.

Njena površina je 300 kvadratnih metara, ima 20 kreveta, opremljena je sigurnosnom opremom, kvalitetnom belom tehnikom i nameštajem, i generalno zadovoljava najviše standarde socijalne zaštite ovog tipa.

Ovo je naša sedma sigurna kuća, napravili smo dve u Beogradu i po jednu u Zrenjaninu, Somboru, Pančevu i Vranju, rekao je Matić i naveo da je ovim pokriven četvrti okrug u Vojvodini i da je ostalo je da izgrade sklonište u Kikindi i da utvrde stanje u Subotici „pa da privedemo kraju ovu fazu aktivnosti na premrežavanju pokrajine Sigurnim kućama“.

Pajtić je napomenuo da niko ne sme da ćuti ukoliko vidi da postoji nasilje u porodici, jer su svaka druga žena i svako šesto dete u Srbiji žrtve porodičnog nasilja.

Sigurne kuće jesu važne, ali one su samo deo rešenja, rekao je predsednik Pokrajinske vlade ukazujući da na žalost nisu prihvaćeni u Skupštini Srbiji neki zakonski predlozi kao što je predlog da nasilnik bude udaljen iz porodice, kao ni da im se oduzima pravo na oružje.

Pajtić je napomenuo da će Pokrajinska vlada nastaviti sa programima ekonomskog osnaživanja žena, jer veoma često žrtve nasilja ne beže od nasilnika zbog toga što nemaju mogućnost da obezbede svoju egzistenciju.

Sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici biće predata na upotrebu lokalnom Centru za socijalni rad sredinom aprila kada će primiti prve korisnice.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga