Izglasano nepovjerenje Oreškoviću, pala hrvatska Vlada

Iskazivanjem nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću u Saboru pala Vlada, Grabar-Kitarović sazvala konzultacije za petak

17. juna 2016

Sa 125 glasova za, 15 protiv i 2 suzdržana zastupnika, Hrvatski sabor je donio odluku o iskazivanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Nakon što je opozvan s čela Vlade, Orešković je ocijenio da su za Hrvatsku najbolje rješenje novi parlamentarni izbori.

„Žao mi je, došao sam s najboljim namjerama da pomognem našoj domovini. Svi smo u početku došli sa zajedničkim ciljevima i nadom da ćemo pokrenuti ekonomsku i gospodarsku situaciju i podignuti standard građanima. Nažalost vidimo da je komunikacija s pojedincima, u ovom slučaju s gospodinom Karamarkom nije mogla funkcionirati“, rekao je Orešković.

Nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti mogućnost daljnje političke suradnje s Mostom. „Mi smo tu kao Vlada dok se ne formira nova Vlada i osigurat ćemo sigurnost i na to ćemo se fokusirati“, kazao je Orešković.

Naglasio je da na funkciju nije došao kako bi se bavio politikom, nego kako bi pomogao svojoj zemlji. Priznao je kako nije očekivao da će njegova vlada ovako završiti.

„Ja sam se nadao da ću dobiti podršku od Karamarka. S Petrovom, dobro smo surađivali. Mislili su da sam bliži Mostu nego HDZ-u, no to nije ništa drugo nego smo surađivali. Petrov je došao, imao je ideje i razgovarali smo. Možda je to na kraju bio ključni problem“, kazao je Orešković, ali i dodao kako mu nije žao što je prihvatio posao premijera.

U petak nema sjednice Vlade

Zamoljen da precizira navode o pritiscima vezanim uz imenovanja u SOA-i, ponovio je kako je izabrao Daniela Markića jer je kvalitetan kadar.

„Oko SOA-e se dosta pričalo. Tu se pričalo da ću biti nekakva lutka. Ja sam čovjek koji ima 25-godišnje iskustvo u biznisu, i kad trebam izabrati kadar, izabrat ću najkvalitetniju osobu. Imam svoje linije koje neću prijeći. Gospodin Markić je kvalitetna osoba i to je i pokazao. Zato smo ga ja i predsjednica zajedno izabrali“, rekao je Orešković.

Kazao je i kako sutra neće biti najavljene sjednice Vlade te da će se ovoga vikenda osobno „malo odmoriti i stati na loptu“.

Lider Mosta Božo Petrov poručio je nakon opoziva premijera kako Most ide na izbore za koje se nada da će biti tek na jesen.

„Čestitam i HDZ-u i SDP-u jer su u zadnjih šest mjeseci dvije najvažnije odluke koje su imali postigli zajednički – izbor ustavnih sudaca i danas odluku o predsjedniku Vlade“ rekao je Petrov.

Svim građanima je, dodao je, jasno na koji se način i tko surađuje. „Oni koji su trebali s nama surađivati u Vladi nisu, ali su zato surađivali s onom drugom stranom, pa im u ovome trenutku također čestitam. Valjda će to građani znati prepoznati. Nisu pružili pravu priliku ovoj Vladi – držali su figu u džepu“.

Petrov je najavio da će Most ići na parlamentarne izbore, a preostaje samo dogovor za termin izbora ako će se moći postići dogovor kada će oni biti.

Petrov: Nema suradnje ni s HDZ-om ni sa SDP-om

Upitan hoće li sada , nakon loše suradnje s HDZ-om, Most dati šansu SDP-u, Petrov je odgovorio : „Ne dajemo apsolutno nikakvu šansu ni jednima niti drugima jer su nas i jedni i drugi prevarili – jedni za vrijeme pregovora, a drugi su pokazali kakvi su u ovome trenutku“.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ubrzo nakon toga je za petak najavila konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora.

Njihovo održavanje već sutra potvrda je najave predsjednice Republike da će postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i „neće gubiti niti jedan trenutak“.

Predsjednica će, kako se doznaje, najprije primiti pojedinačno zastupnike, a potom klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta.

Tihomir Orešković je ranije u obraćanju Saboru nazvao neutemeljenim razloge za pokretanje inicijative za njegov opoziv, ističući postignuća Vlade, među kojima i stvaranje pozitivne investicijske klime u Hrvatskoj.

Orešković: Rušenje Vlade zbog osobnih interesa pojedinaca

„Postavlja se pitanje koji je pravi razlog za rušenje Vlade. Pravi razlog je taj što sam zbog zaštite nacionalnih interesa počeo raditi na rješenju spora INA-MOL kroz nastavak arbitraže i početak pregovora, što nekima nije odgovaralo“, rekao je Orešković.

„Ostat će zabilježeno da je ova vlada, ako vi tako odlučite, pala zbog osobnih interesa pojedinaca. Pokušao sam to spriječiti i to je moja jedina krivnja.“

„Optužba da želim uvesti kancelarsku diktaturu je toliko apsurdna… Nisam podlegao pritisku da postavim za čelno mjesto SOA-e [Sigurnosno-obavještajna agencija] nekog tko nije ispunjavao uvjete za taj posao“, rekao je Orešković.Hrvatski premijer je istaknuo da se nikada u povijesti hrvatske demokracije nije dogodilo da vladajuća većina ili njezin dio pokreće opoziv predsjednika Vlade kojeg su sami izabrali, „pogotovo s ovako teškim optužbama“.

Kazao je kako je vrlo aktivno pokušavao komunicirati s prvim potpredsjednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, ali je on dva mjeseca ignorirao pozive. „Njega nisu zanimali ekonomski problemi ni reforme“, kazao je Orešković.

„Za sve propuste prihvaćam svoju odgovornost. Mogu mirno reći da sam dao sve od sebe. Dragi zastupnici, na vama je sad odgovornost da donesete odluku hoćete li srušti ovu vladu.“Dodao je kako je premijersku dužnost obnašao časno i u interesima Republike Hrvatske.

HDZ: Premijer jednostavno ne radi dobro

Tijekom saborske rasprave o povjerenju Oreškoviću predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice, vladajuće stranke koja je i pokrenula opoziv, rekao je da premijer „jednostavno ne radi dobro“ te da bi u svakoj zapadnoj demokraciji dao ostavku nakon gubitka povjerenja stranke koja ga je dovela na vlast.

Ivan Šuker je spočitao premijeru da nije dobro koordinirao rad Vlade, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Zoran Milanović, u ime Socijaldemokratske partije, pozvao je na što skoriji izlazak na izbore. Najavio je da će oni glasati za odlazak Oreškovića.

„SDP će glasati za odlazak ove vlade, formalno premijera, ali s ciljem da ode cijela vlada kako bismo što prije mogli izaći na izbore. Za izbore smo spremni, ali nismo sretni zbog toga, jer ovim stanjem niko ne može biti sretan. Zemlja se nalazi u jednom čudnom stanju. Vlada će biti opozvana danas i nema razloga da odmah nakon toga ovaj Sabor ne prestane sa svojim neradom. Ovdje ima vjerojatno vrijednih ljudi, ali ove političke okolnosti im onemogućuju da išta rade. To se nikakvim preslagivanjem promijeniti neće.“

Laburisti su najavili da neće dići ruku za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću, istaknula je u ime Kluba laburista Nansi Tireli, ustvrdivši da su za situaciju u kojoj se našla Hrvatska odgovorni i HDZ i Most, a ne samo premijer.

Poručila je da bi se trebalo glasovati o povjerenju cijeloj vladi, a ne samo premijeru koji ne može biti sam odgovoran za situaciju u kojoj se našla Hrvatska.

Laburisti će biti i za samoraspuštanje Sabora, kako bi se prijevremeni parlamentarni izbore održali što prije.

Upozorila je da HDZ s prijedlogom novog mandatara sprema novi eksperiment. „Za sve vrijeme trajanja ovog cirkusa slušamo kako će nam s novim mandatarom biti bolje, a oni su nas doveli u ovu krizu. „Ne želimo HDZ-u držati ljestve“ u daljnjim političkim trgovinama, poručila je Tireli.

Vođa Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da Hrvatska treba novi početak, nove politike i nove ljude.

„SDSS će biti spreman podržati taj novi početak, nove politike i nove ljude i zato će podići ruku za opoziv, a gospodinu Oreškoviću želimo sve najbolje.“

Čelnik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić je kazao kako se „eksperiment kojem smo izloženi, a u kojem je premijer dobio podršku posredno putem legitimacije političke koalicije Domoljubne koalicije i Mosta, definitivno pokazao neuspješnim. Odgovornost je primarno na Domoljubnoj koaliciji, a potom i Mostu.“

Manjine: Ne zna se ko pije, a ko plaća

Istaknuo je kako Hrvatska postaje nefunkcionirajuća država koja je zakočena ne samo svojom nesposobnošću nego i pogrešnim političkim porukama.

„Odgovornost premijera i Vlade je neupitna, kao i dužnost njihovog odlaska“, kazao je Čačić.

„Put u pakao ponekad je popločan dobrim namjerama. Ono što ja duboko vjerujem, premijer Orešković je… prihvatio dužnost kao patriot. Ne sumnjam… da su to činili i ubuduće će činiti brojni drugi… ali znam da velika većina njih želi, ali ne uspijeva.“

Šef Kluba zastupnika nacionalnih manjina Šandor Juhas rekao je kako je jedinstven stav petero zastupnika manjina da se Oreškoviću izglasa nepovjerenje.

Rekao je kako Vlada nije ni na koji način podržala manjine, pa ni manjine neće dati podršku Vladi.

„Tretirani smo kao trinaesto prase. Počeli smo pregovarati s HDZ-om, s premijerom, pa s potpredsjednikom Vlade i uvijek se prebacivala loptica… postalo je jasno da se u ovoj vladi nije znalo tko pije, a tko plaća.“

Juhas je nabrojao brojne političke propuste za koje je okrivio Vladu. Istaknuo je kako u dijelovima Hrvatske nema autobusa da djecu prevoze u školu, dok će uskoro brojni autobusi odvoziti ljude iz Hrvatske u Njemačku.

Most traži raspuštanje Sabora u slučaju opoziva

Prema ranijim najavama ključnih stranaka, u slučaju izglasanog nepovjerenja pada cijela vlada koju su prije manje od pet mjeseci sastavili Hrvatska demokratska zajednica i Most nezavisnih lista.

Hrvatski ustav predviđa rok od 30 dana u kojem neko drugi može prikupiti natpolovičnu većinu od 76 zastupnika i sastaviti novu vladu.

Ukoliko se to ne dogodi, predsjednica Republike Hrvatske mora raspisati izvanredne izbore.

Uoči sjednice Sabora, Most nezavisnih lista predočio je listu potpisa svih svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora, na koje su spremni u slučaju opoziva premijera.

HDZ za mandatara predlaže aktualnog ministra financija Zdravka Marića. Međutim, za sada je neizvjesno da li za to imaju većinu.

Prethodno je Karamarko objavio da daje ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

Vođa Mosta Božo Petrov je rekao kako postoje dvije opcije: ova vlada na čelu s Oreškovićem ili novi izbori. „Ja sam spreman dati ostavku ako će to tražiti HDZ, kao cijenu da Orešković ostane predsjednik Vlade“, kazao je.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga