Izglasan opoziv Trampa u Predstavničkom domu

Ići će na suđenje u Senat

13. jan 2021

U Predstavničkom domu američkog Kongresa izglasan je opoziv predsednika Donalda Trampa, zbog njegove uloge u prošlonedeljnim nemirima u zgradi Kapitol hila. Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Za opoziv je bilo 232 glasa, među kojima i 10 republikanskih, dok je protiv bilo 197 predstavnika Doma.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

On time neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na suđenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

On će, međutim, verovatno ostati na funkciji do kraja mandata 20. januara, jer je malo verovatno da impičment dobije dvotrećinsku većinu u Senatu, konstatuje CNN.

Inauguracija novoizabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena biće održana za samo sedam dana, 20. januara.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga