- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izdavači BiH pozvali Nobelov komitet da opozove nagradu Handkeu

Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini, u otvorenom pismu, pozvala je Nobelov komitet za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da opozove nagradu austrijskom piscu Peteru Handkeu jer delom književnog opusa i javnim istupima, kako su rekli, negira zločin i opravdava zločince.

U pismu ističu da ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke „negira genocid u Srebrenici i s neskrivenim prezirom i mržnjom govori o žrtvama genocida – majkama Srebrenice“.

U pismu, izdavači u BiH naglašavaju da je Handke javno stao u zaštitu osuđenih ratnih zločinaca, negirajući, opravdavajući ili relativizirajući njihova monstruozna dela.

„Smatramo da ima još dovoljno vremena da se nagrada opozove prije svečanog proglašenja. Proteklo je dosta vremena od izbora dobitnika i svakako je iz medija i diplomatskih reakcija pristiglo dovoljno informacija i poticaja da se sve sagleda u novom svetlu“, ističe se u pismu.

Zajednica izdavača BiH traži da Nobelov Komitet za dodelu nagrade da svoju odluku ozbiljno preispita, podsećajući da takav čin ne bi bio presedan, jer se takva situacija već desila.

(FoNet/N1, Foto: Facebook)

Podelite ovu stranicu!