Izborni sistem u Vojvodini

Izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine raspisani za 11. maj 2008. godine šesti su pokrajinski izbori od uv…

03. feb 2008

VojvodinaIzbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine raspisani za 11. maj 2008. godine šesti su pokrajinski izbori od uvođenja višestranačja, a održaće se po kombinovanom izbornom sistemu.
Po važećem pokrajinskom izbornom sistemu, polovina od ukupno 120 poslanika bira se po proporcionalnom modelu u kojem će Vojvodina biti jedna izborna jedinica, a druga polovina po dvokružnom većinskom modelu sa dva kandidata u drugom krugu u kojem će Vojvodina biti podeljena u 60 izbornih jedinica.
Naime, Statut Vojvodine nalaže da svaka od 45 opština bira najmanje jednog poslanika. Upravo član 22. Statuta APV bio je i ključni razlog kojim su vladajuće stranke u Banovini pre četiri godine branile neminovnost primene kombinovanog izbornog modela, po kojem bi se polovina vojvođanskih poslanika birala po većinskom, u 60 izbornih jedinica, a polovina po proporcionalnom sistemu, gde bi Vojvodina bila jedna izborna jedinica. Prema objašnjenjima, primenom većinskog modela obezbeđuje se upravo zastupljenost opština, koju im garantuje Statut.
Za manjinske izborne liste u proporcionalnom sistemu važi prirodni prag, dok svi ostali učesnici izbora moraju savladati izborni cenzus od pet procenata.
Kad je reč o većinskom modelu, u 39 od ukupno 45 vojvođanskih opština bira se po jedan kandidat, dok su veće opštine podeljene na više izbornih jedinica. Novi Sad daje sedam poslanika u vojvođansku Skupštinu, Subotica četiri, Zrenjanin i Pančevo po tri, a Kikinda i Sombor po dva poslanika.
Po većinskom izbornom modelu u prvom krugu pobeđuju samo oni kandidati koji osvoje natpolovičan broj glasova izašlih birača. Oni kojima to ne pođe za rukom, a po broju osvojenih glasova zauzmu prvu i drugu poziciju u svojoj izbornoj jedinici, prolaze u drugi krug. Ukoliko više kandidata dobije jednak i istovremeno najveći broj glasova i na ponovljenom glasanju, glasanje se opet ponavlja u roku od osam dana sve dok jedan kandidat ne dobije najveći broj glasova.
Mandati osvojeni po proporcionalnom modelu raspodeljivaće se izbornim listama srazmerno broju osvojenih glasova. U raspodeli mandata učestvuju izborne liste koje su dobile najmanje pet odsto glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali, što se ne odnosi na stranke nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina, za koje važi prirodan izborni prag.
Kombinovani izborni model primenjivaće se drugi put u Vojvodini, pošto je po tom modelu izabran i aktuelni saziv pokrajinskog parlamenta. Usvojen je mesec dana uoči prethodnih pokrajinskih izbora održanih 19. septembra 2004. godine. Iako su se mnoge stranke tad žalile na izuzetnio komplikovanu izbornu proceduru, u međuvremenu nije bilo inicijativa za njegovu promenu, izuzev pokušaja da se u Skupštinu APV uvedu garantovani mandati za manjinske nacionalne zajednice o čemu pak nije bilo konsenzusa među vladajućim strankama u Banovini.

www.vojvodinaglasa.info

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga