Izborni kongres LSV u subotu u Zrenjaninu

“Na 30. godišnjicu ‘jogurt revolucije’ i nikad do kraja realizovanog, famoznog 6. oktobra 2000, LSV ulazi u novi ciklus delovanja, pored ostalog, svesna gorkih pouka koje je izvukla iz ova dva nesretna jubileja”

03. okt 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) održaće u subotu, 6. oktobra, Izborni kongres, na kojem će biti izabrani predsednik stranke, članovi Predsedništva i Glavnog odbora, saopšteno je danas iz te partije.

“Na 30. godišnjicu ‘jogurt revolucije’ i nikad do kraja realizovanog, famoznog 6. oktobra 2000, LSV ulazi u novi ciklus delovanja, pored ostalog, svesna gorkih pouka koje je izvukla iz ova dva nesretna jubileja”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kongres će biti održan u Kulturnom centru u Zrenjaninu od 11 do 16 sati, a predviđeno je da izjave za medije budu u dva navrata, i to u 11.30h i u 16 sati.

LSV je osnovana 14. jula 1990. godine u Novom Sadu, pod imenom Liga socijaldemokrata Vojvodine/Jugoslavije a predsednik stranke od osnivanja do danas je Nenad Čanak.

LSV je tokom devedesetih godina prošlog veka bila dosledno opoziciona partija tadašnjem režimu Slobodana Miloševića, a angažman partije bio je naglašeno antiratni i građanski, zbog čega je često bila izložena represiji režima.

Stranka se zalaže za široku autonomiju Vojvodine, odnosno za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i sopstvenu imovinu garantovane Ustavom.

“Vojvodinu ne vidimo van granica Srbije, nego u decentralizovanoj i demokratskoj Srbiji. Vojvodinu vidimo kao most između Srbije i Evrope, regiju koja, koristeći svoje resurse, razvija svoje potencijale i koja se, usvajajući i poštujući iskustva drugih, razvija u modernu evropsku regiju”, navodi se na sajtu LSV-a.

Stranka se zalaže za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije, za poštovanje različitosti, za poštovanje ljudskih prava i ima naglašeni antifašistički i antiratni karakter.

LSV je danas uglavnom opozicija u Srbiji, sem u pojedinim lokalnim samoupravama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga