Izborna komisija u Belorusiji odbila kandidaturu glavnog rivala Lukašenka

Odluka komisije da izbaci Valerija Cepkala sa glasačkog listića uklanja bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju Lukašenku

30. jun 2020

Centralna izborna komisija u Belorusiji odbila je kandidaturu glavnog rivala aktuelom autoritarnom predsedniku Aleksandru Lukašenku na predstojećim predsedničkim izborima.

Odluka komisije da izbaci Valerija Cepkala (Valery Tsepkalo) sa glasačkog listića uklanja bilo kakvu ozbiljnu konkurenciju Lukašenku koji je poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija za vreme tokom 26-godišnje vladavine i koji će se na izborima 9. avgusta boriti za šesti mandat na čelu države.

Cepkalo, bivši ambasador u Sjedinjenim Državama i osnivač uspešnog parka visokih tehnologija, projekta od velike važnosti za bivšu sovjetsku republiku koji se ponekad naziva i „Silicijumskom dolinom Evrope“, podneo je 160.000 potpisa kako bi se kandidovao na predsedničkim izborima zakazanim za 9. avgust, ali komisija je saopštila da je validno samo 75.000 od neophodih 100.000.

Još jedan jak rival, nekadašnju šef „Balgezprombanke“ Viktor Babariko uhapšen je zbog optužbi za pranje novca. I popularni opozicioni bloger Sergej Tihanovski nameravao je da se kandiduje, ali njegova inicijativa nije dobila odobrenje izborne komisije jer je početkom maja bio pritvoren zbog optužbe za napad na policajca krajem prošle godine na protestima.

Odlučio je da podrži suprugu Svetlanu, koja se kandididovala za predsednika ali je odustala od kampanje zbog represije i hapšenja njenih pristalica.

(FoNet/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kovid ekspres
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga