- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Izbori za EP: Prva mesta zadržale tradicionalne partije desnog i levog centra

Konačni preliminarni rezultati izbora koji su stigli u sedište Evropskog parlamenta pokazali su da su prva mesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i levog centra, ali da su doživele ozbiljan gubitak u broju stolica u parlamentu. Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari.

U novom sazivu EPP – Klub poslanika Evropske narodne stranke (hrišćanski demokrati) dobio je 178 poslaničkih mesta, a imao je 216, S&D – Klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a pre je imao 185, ECR – Evropski konzervativci i reformisti pao je na 61, sa 77 koliko je imao, ALDE – Klub poslanika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 poslanika, sa 69 koliko je imao, GUE/NGL Konfederalni klub poslanika Ujedinjene evropske levice i Nordijske zelene levice je pao na 39 poslanika, sa 52 koliko je imao, Zeleni/ESS – Klub poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a pre je imao 52, EFDD – Klub poslanika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 poslanička mesta, ENS – Klub poslanika Evrope nacija i sloboda takođe sada ima 55 poslanika, dok je pre imao 36, a NI – Nezavisni poslanici sada ima tek 7 mesta, dok je pre brojao 20.

U svetlu ovih rezultata, već je izvesno da će liberali imati ključnu ulogu u EP, jer prvi put u istoriji narodnjaci i socijaldemokrate neće imati većinu zato neće biti moguća proevropska većina bez uključenja liberala.

Liberali su već najavili da će zatražiti kompromis u poljima poput klimatskih promena, taksama i migrantskoj krizi. Šef liberala u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt je najavio da će njegova politička grupacija sada biti ključna i u procesima koji će uslediti posle inauguracije novog saziva Evropskog parlamenta, a gde se uključujuje i imenovanje nosilaca ključnih funkcija u EU institucijama.

„Nećemo da se ponovi ono što se ponavljalo u prethodnim prilikama, kada su dve glavne partije (narodnjaci i socijaldemokrate) odlučivale o programu i imenovanju predsednika Evropske komisije“, istakao je Verhofstadt.

Izlaznost u 27 zemalja članica blizu je 51 odsto, objavio je Evropski parlament. To je najviši rezultat od 1994, javlja Gardijan. Izlaznost je viša u 13 zemalja, prema privremenim rezultatima. Nakon što uskoro budu poznati kompletni rezultati izbora, otprilike će se razjasniti i smernice kuda će ići evropski blok u narednih pet godina.

Sastav Evropskog parlamenta birali su građani 21. zemlje članice EU, od ukupno 28 članica, a na osnovu nacionalnih izbornih zakona. Za poslanike u Evropskom parlamentu u nedelju se glasalo u Nemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Luksemburgu, Španiji, Portugalu, Estoniji, Litvaniji i na Kipru. Izbori su počeli u četvrtak, glasanjem u Holandiji i Velikoj Britaniji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

(Slobodna Evropa, Foto: Evropski parlament)

Podelite ovu stranicu!