Izbori u Rusiji – nepravični

"Parlamentarni izbori u Rusiji zakazani za decembar neće biti pravični, a vlast u toj zemlji je autoritarna", ocenjuje poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov

23. nov 2011

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov izjavio je da parlamentarni izbori u Rusiji zakazani za decembar neće biti pravični i ocenio da je vlast u toj zemlji autoritarna.

Gorbačov je u intervjuu Volstrit žurnalu (Wall Street Journal) priznao da je verovao da je autoritarna vlada bla potrebna Rusiji 2000. godine kada je Vladimir Putin došao na čelo zemlje, ali da je „navika“ Kremlja da vlada autoritarno nesporna i „veoma opasna stvar“.

„Mi u Rusiji smo primorani da se ozbiljno borimo za jačanje demokratije, obezbeđivanje poštenih izbora, nezavisnost pravosuđa i za mnoge druge stvari“, rekao je Gorbačov.

Partija premijera Vladimira Putina Jedinstverna Rusija skoro izvesno će pobediti na izbrima u decembru, a Putin planira da se kandiduje na predsedničkim izborim 2012. godine, navodi Volstrit žurnal.

Gorbačov je rekao da će zvanična izlaznost i konačan rezultat izbora biti odlučeni pre glasanja. „Izbori neće biti pravični“, rekao je on.

Poslednji sovjetski lider je rekao i da demokratija mora biti izgrađena unutar zemlje bez mešanja stranih sila.

Govoreći o političkoj situaciji u Rusiji, Gorbačov je za liberalnu stranku Jabloko, koju predvodi Grigori Javlinski, rekao: „To je moja partija“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga