Izbori u Mađarskoj, Viktor Orban apsolutni favorit

Jobik, odnosno krajnje desničarski i nacionalistički Pokret za bolju Mađarsku, prema predizbornim anketama takođe je u usponu

06. apr 2014

U Mađarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori, a prema predizbornim procenama favorit je vladajuća partija desnog centra Fides, premijera Viktora Orbana.

Prema predizbornim anketama, jedina nedoumica je da li će aktuelna vlada desnog centra, koju čine Fides i satelitska Hrišćansko-demokratska narodna partija, osvojiti apsolutnu ili dvotrećinsku većinu. Ta koalicija u aktuelnom sazivu parlamenta ima dvotrećinsku većinu.

Viktor Orban je bio premijer Mađarske u mandatu od 1998. do 2002. i od 2010. do danas, a sada mu se smeši i treći mandat.

Glavni rivali vladajućim strankama su socijalisti i liberali, a sa njima su u predizbornoj koaliciji i još nekoliko manjih stranaka.

Jobik, odnosno krajnje desničarski i nacionalistički Pokret za bolju Mađarsku, prema predizbornim anketama takođe je u usponu, ali bez šansi da ugrozi vladajuće stranke. U parlament bi, prema prognozama, mogla da uđe i stranka zelenih Politika može da bude nešto drugo (LMP).

Biračka mesta otvorena su jutros u šest sati širom Mađarske i u oko 200 predstavništava te zemlje u inostranstvu. Pravo glasa ima nešto više od osam miliona građana, a birališta će biti otvorena do 19 sati.

Po prvi put pravo glasa na izborima imaju i Mađari iz inostranstva koji poseduju dvojno državljanstvo. Prema raspoloživim podacima, do sada je dvojno državljanstvo dobilo oko 550.000 Mađara iz dijaspore, od čega se oko 230.000 prijavilo za glasanje na izborima.

Izmenama Ustava, broj poslanika u mađarskom parlamentu smanjen je sa 386 na 199.

Prvi nezvanični rezultati znaće se večeras posle 22 sata.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga