Izbori u BiH: Džaferović, Komšić i Dodik proglasili pobjedu

Favoriti pobedili na izborima

07. okt 2018

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik proglasio je pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

„Od prebrojanih 85 posto glasova, za mene je glasalo 56 posto birača, a za Mladena Ivanića 44 posto“, rekao je Milorad Dodik. „Razlika je 70.500 glasova i ona je nedostižna“, rekao je Dodik večeras u prvom obraćanju nakon današnjih Općih izbora.

Kaže da kandidatu Saveza za pobjedu Mladenu Ivaniću „ne može pomoći ni sto američkih i britanskih ambasada“.

„Ova pobjeda je čista kao suza. Ne može im pomoći ni 100 američkih amabasada. Ivanić je kažnjen za podaničku politiku“, istakao je Dodik proglasivši pobjedu u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Kaže da će njegov moto biti – RS prije svega, a da ga ne zanima koja su druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik vjeruje da je moguće u BiH napraviti napredak, ukoliko, kako kaže, svi se budu uvažavali, a odbacit će politiku miješanja stranaca.

Kazao je da je pobjeda kandidatkinje SNSD-a za predsjednicu RS-a Željke Cvijanović izvjesna, kao i da je SNSD pokazao dominaciju na izborima.

Dodik je naveo da je telefonski razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je, kako je naveo, s radošću primio ove rezultate, „imajući u vidu Ivanićeve navode da se Srbija miješa u izbore u RS“.

Prvi njegov sastanak kao člana Predsjedništva BiH bit će, kaže, s Vučićem.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je više nego zadovoljan ostvarenim rezultatima na Općim izborima te da ga žalosti što su Bošnjaci, kako je rekao, odlučili izabrati dva člana Predsjedništva BiH.

Čović je u svom obraćanju u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru kazao kako je odziv hrvatskog biračkog tijela premašio sva njegova očekivanja te da su HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora dobile potporu više od 80 posto hrvatskih birača.

„Računali smo s nekih 140.000 glasova u izborima za člana Predsjedništva BiH. Mislim da će taj broj za deset posto biti premašen. Hrvatski narod je vrlo jasnu poruku poslao svima u BiH, i prijateljima Bošnjacima, i prijateljima Srbima, i međunarodnoj zajednici, da je on konstitutivan narod koji razmišlja proeuropski i ima jasan plan da povede BiH u pravom smjeru. Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se kroz svoj projekt opredijelili da izaberu dva člana Predsjedništva“, kazao je Čović.

Dodao je kako vjeruje da će među bošnjačkim narodom biti veliki broj onih koji će shvatiti da to nije dobro za Bosnu i Hercegovinu jer takvi izborni rezultati „mogu izazvati neviđenu krizu“.

Komentirajući situaciju na ostalim razinama, Čović je kazao kako će HDZ BiH imati najbolje izborne rezultate u posljednjih 20 godina.

„Pred nama je sada veliki posao. Prije svega moramo sačekati konačne rezultate, a onda napraviti jasnu strategiju svog ponašanja i političkog djelovanja. Činjenica je da ćemo mi s ovim rezultatima imati uvjerljive većine u pet županijskih skupština, a to znači upravljački mehanizam za ono što je nadležnost županija i vidjet ćemo kako to implementirati na entitetskoj i državnoj razini“, poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kandidat za hrvatskog člana predsjedništva Željko Komšić poručio je da će služiti svim građanima Bosne i Hercegovine.

„Trudit ću se da ne napravim nijednu grešku u budućem političkom angažmanu“, izjavio je.

Kandidat Demokratske fronte za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je on budući član Predsjedništva BiH, poručivši svim građanima, a posebno Hrvatima u BiH da će biti „predsjednik svih bez obzira da li su glasali za njega ili nisu“.

„Budući sam član Predsjedništva BiH. Želim da poručim svima da sam tu da služim svim građanima BiH i svima stojim na raspolaganju, bez obzira kako su glasali“, rekao je Komšić na konferenciji za novinare, zahvalivši svima na povjerenju.

On je istakao da će se truditi da opravda povjerenje svih građana.

„Poruka Hrvatima je – naš ustavni sistem je takav da mi je omogućio da pobijedim, nemate razloga za strah i brigu. Ja sam vaš predsjednik, bez obzira jeste li glasali za mene“, rekao je Komšić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović proglasio je večeras pobjedu kandidata ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Ovu tvrdnju bazirao je na tehnologiji koju SDA koristi u prebrojavanju glasova i do sada je prebrojano gotovo 700.000 glasova, do kojih je Džaferović osvojio oko 180.000 ili 40 posto.

Ukupno je potrebno prebrojati nešto više od 900.000 glasova onih koji su glasali danas na Općim izborima u BiH.

Iza Džaferovića su ostali Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) s 34 posto i kandidat Saveza za bolju budućnosti Fahrudin Radončić s oko 13 posto.

SDA je iznijela i podatke o osvojenim glasovima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tvrdeći da će osvojiti značajan broj mandata iako je mali broj glasova prebrojan, te da očekuju i više mandata nego u prošlom mandatu.

Izetbegović je istakao da su završeni „uzbudljivi“ izbori i da je SDA iznijela brilijantnu pobjedu, dodajući da je Džaferović pobijedio u gotovo svim izbornim jedinicama osim u Tuzlanskom kantonu.

Iznio je podatak da je i kandidat ove stranke za potpredsjednika Republike Srpske Ramiz Salkić pobijedio za tu funkciju, te je podvukao da je SDA pokazala da je najjača stranka u BiH „i to tako treba biti, a neki koji su teške riječi izgovarali u predizborno vrijeme sada su završili na petom ili šestom mjestu“.

Džaferović je kratko kazao da je SDA pokazala da je odgovorna stranka te da je ove rezultate više puta provjerila. Zahvalio je građanima koji su na više od 5.700 biračkih mjesta bez ozbiljnijih incidenata pokazali demokratski kapacitet.

(AlJazeera Balkans)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga