Izbor simbola ljudskih prava

Centar modernih veština pozvao građane Srbije da se uključe u izbor univerzalnog simbola ljudskih prava

29. avg 2011

Centar modernih veština pozvao je građane Srbije da se uključe u izbor univerzalnog simbola ljudskih prava. Svi ljudi sveta prvi put u istoriji imaju mogućnost da se izjasne o nekom predlogu, a to mogu učiniti glasanjem do 17. septembra na sajtu www.humanrightslogo.org, navodi se u saopštenju Centra.

Centar podseća da je od početka maja, kada je raspisan globalni konkurs za izbor univerzalnog simbola ljudskih prava, iz 190 zemalja stiglo 15.369 radova koji su potvrdili globalni karakter akcije. Žiri koji je veoma respektabilan čine laureati Nobelove nagrade za mir, borci za ljudska prava, predstavnica UN za ljudska prava, osnivač Vikipedije, ministri spoljnih poslova … izabrao je najboljh 100 predloga, a zatim tu listu sveo na 10 za koje žitelji cele planete mogu da glasaju.

„Arapsko proleće“ i drugi protesti koji u svojoj suštini imaju borbu za poštovanje ljudskih prava pokazali su da na globalnom nivou nedostaje simbol/poruka koji bi na jednostavan način objasnilo svrhu nekog protesta, ukazao je Centar u saopštenju.

Na svetu postoji više od 7.000 jezika i veoma su važne jednostavne poruke koje će biti razumljive svakom pojedincu kao što postoje univerzalni znaci za ljubav, mir, reciklažu, nuklearnu energiju. Projektni tim je shvatio da ne postoji znak koji globalno pokazuje da se na nekom protestu bori za ljudskih prava i ukzao na potrebu da se on pronađe, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga