Izbeglice na „ničijoj zemlji“: Nećemo hranu, otvorite granicu

Glavni granični prelaz između Srbije i Mađarske, Horgoš, potpuno je zatvoren, a na takozvanoj „ničijoj zemlji“, ostalo je zarobljeno više od hiljadu izbeglica

16. sep 2015

Glavni granični prelaz između Srbije i Mađarske, Horgoš, potpuno je zatvoren, a na takozvanoj „ničijoj zemlji“, ostalo je zarobljeno više od hiljadu izbeglica. Sa mađarske strane su raspoređene jake policijske snage, a na drum je postavljena velika limena ograda, ojačana bodljikavom žicom. Nekoliko desetina izbeglica, uglavnom mladića, u znak protesta odbija hranu i vodu.

„Nećemo hranu, nećemo vodu. Otvorite granicu!“, uzvikivalo je nekoliko desetina mladih sirijaca, stojeći uz najnoviju prepreku na putu ka Mađarkoj – limenu ogradu sa bodljikavom žicom, postavljenom preko druma na takozvanoj „ničijoj zemlji“ između Srbije i Mađarske.

Na ogradi ispisuju „Štrajk“ na engleskom i arapskom jeziku i „Mađarska, otvori granicu“. Na bodljikavu žicu, jedna devojka je okačila majcu sa natpisom „Stidi se Evropo“. Usledili su aplauz i skandiranje iste poruke.

Sa druge strane ograde, iza kolutova bodljikave žice, raspoređeni su kordoni mađarske policije koji nemo posmatraju šta se događa. Područje nadleće helikopter.

Na ničijoj zemlji za to vreme na putu leže žene i deca i ljudi sa povredama. Postavljeni su i šatori. Volonteri izbeglicama dele hranu i vodu. Jedna devojka se onesvestila, ali u blizini nije bilo hitne pomoći. Na rukama je ju je odnelo nekoliko volontera.

„Ovde smo, na drumu pred granicom bez ičega. Pojedini humanitarci dolaze i donose vodu i hranu za žene. Ali, nama ne treba ni hrana ni voda. Treba nam da samo da prođemo kroz Mađarsku do drugih država. Neki bi u Nemačku, neki negde drugde, ali Mađarska je zatvorila vrata. Zašto su to uradili? Mi ne želimo da ostanemo u Mađarskoj. Ne bi od njih uzeli ništa, čak ni flašu vode“, rekao nam je stariji čovek iz Sirije.

Jedan mladić dodaje da se neće pomeriti od ograde dok ne bude sklonjena: „Štrajkovaćemo. Nećemo se pomeriti odavde. Ostaćemo dok ne otvore ovu kapiju“.

Učešće u štrajku potvrđuje još nekoliko mladića: „Štrajk! Bez hrane, bez pića. Mađari nam prave problem. Otvorite nam vrata!“

Pre potpunog zatvaranja granice, mađarska policija je tokom dana povremeno propuštala grupe izbeglica i otvarala/zatvarala prelaz Horgoš. Osim Horgoša, zatvoreni su i obližnji, novoformirani „Horgoš 2“, poslednja tačka preko koje su izbeglice propuštane i kod koga se prethone noći odvijala prava drama.

Takođe, zatvoren je i prelaz Bački Vinogradi – Ašothalom. I tamo nas je dočekala bodljikava žica iza koje je raspoređen kordon policije. Ispred žice, na drumu, sedelo je nekoliko desetina izbeglica.

(Ognjen Zorić / Iva Martinović, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga