Izabrano stručno telo za nadzor mađarskih medija

U delu javnosti formiranje ovog saveta kritikovano je kao pokušaj uvođenja dodatne cenzure u medije na mađarskom jeziku u Vojvodini

06. dec 2012

Nacionalni savet Mađara imenovao je stručni savet medija u kojima ima ulogu osnivača ili suosnivača, a zadatak tog tela biće da u ovim medijima nadzire ostvarivanje medijskom strategijom utvrđenih smernica, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Formiranje ovog stručnog tela za nadzor medija predviđeno je Medijskom strategijom vojvođanskih Mađara, koja je usvojena pre godinu dana.

Članovi tog tela su zamenik glavnog urednika Mađar soa Zoltan Nemet, karikaturista tog lista Pal Lephaft, urednica u Mađar sou Erika Kabok, urednica nedeljnika Het nap Olga Molnar-Krekić, glavni urednik magazina Čaladi ker Andraš Fazekaš.

Članovi saveta su i urednik Radio-televizije Vojvodine Zoltan Juhas, penzionisani novinar Radio Subotice Janoš Nemet, penzionisani novinar RTV-a Nandor Kartag i penzionisani urednik RTV-a Tivadar Renčar.

U delu javnosti formiranje ovog saveta kritikovano je kao pokušaj uvođenja dodatne cenzure u medije na mađarskom jeziku u Vojvodini.

S druge strane, Institut za kulturu Mađara u Vojvodini sproveo je istraživanje koje je pokazalo da u mađarskim zajednicama van matice korišćenje medija na maternjem jeziku kontinuirano opada, a da paralelno s tim raste korišćenje medija većinskog naroda što se pored ostalih činilaca najviše može povezati sa asimilacijom.

Istraživanje je pokazalo da su svugde u regionu u slučaju štampanih kao i elektronskih medija problemi su materijalne prirode, kao i nedostatak stručnih kadrova.

(Magyar Szo/www.vajma.info)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga