Izabrana nova Pokrajinska vlada

Igor Mirović je nov predsednik Pokrajinske vlade; DS, LSV, DJB, MP, DZVM i SRS u opoziciji

20. juna 2016

Skupština Vojvodine je na današnjem zasedanju izabrala novu Pokrajinsku vladu, a kako je ranije i bilo najavljeno predsednik Pokrajinske vlade je Igor Mirović iz Srpske napredne stranke (SNS).

Većinom glasova, za potpredsednika Pokrajinske vlade izabran je Đorđe Milićević iz SNS, a za pokrajinskog sekretara za privredu i turizam izabran je Ivan Đoković.

Funkciju pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice vršiće Mihalj Njilaš.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama biće Miroslav Štatkić, dok će Zoran Gojković biti pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Poslanici su odlučili i da će nov pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova biti Predrag Vuletić, a da će pokrajinska sekretarka za finansije biti Smiljka Jovanović.

Funkciju pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu vršiće Ognjen Bjelić, dok će pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine biti Vladimir Galić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost biće Zoran Milošević, a pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić.

Skupština je na funkciju pokrajinskog sekretara za sport i omladinu imenovala Vladimira Bateza, dok će pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo biti Vuk Radojević.

Predstavnici opozicije kritikovali su današnje zasedanje, a sednicu su obeležili verbalni sukobi pozicije i opozicije.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin pozvao je Pastora da ne dozvoli da se po odnosima, retorici i vređanju pokrajinski parlament ne sme pretvoriti u republički.

„Ne bih voleo da se pokrajinska skupština pretvori u rijaliti šou koji vidimo u republičkoj, nadam se da će nova većina da se ponaša u skladu sa onim kako je bilo do sada“, rekao je Vasin, koji je dodao da je u vreme mandata DS-a Skupština Vojvodine bila najrespektabilnija institucija u Srbiji.

On je dodao da će DS glasati protiv svih rešenja koje je za pokrajinu predložila vladajuća većina i kazao da će nova Vlada naslediti sređenu situaciju u Vojvodini u svim oblastima.

„Stanje koje će zateći omogućava funkcionalan rad, kao i unapredjeno stanje u zdravstvu, socijalnoj politici, regionalnoj saradnji, ekologiji“, rekao je Vasin i dodao da je tokom mandata DS-a Vojvodina tri puta bila najbolja regija u oblasti ekonomije.

Pokrajinsku vladu nisu podržali ni poslanici Lige socijaldemokrata Vojdine, kao ni pokreta Dosta je bilo. U opoziciji su takođe i radikali, kao i poslanici Mađarskog pokreta i DZVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga