Iz inostranstva građanima Srbije godišnje stiže 2,7 milijardi evra

“Odliv mozgova nevoljno zaslužan za održavanje na vlasti svih režima u regionu"

25. nov 2018

Na adrese građana Srbije od rođaka i prijatelja iz inostranstva poslato je tokom 2017. godine 2,7 milijarde evra, što je 8,1 odsto više u odnosu na 2016. godinu, piše u predgovoru za knjigu Gorana Popovića „Potraga za novim JMBG – vodič za iseljenje u USA“.

“Srbija je od 2010. naovamo od doznaka iz inostranstva knjižila godišnje u proseku 2,75 milijardi evra. Ako je tačan podatak da pošiljke deviza u Srbiju stižu na adrese oko 800.000 ljudi, u 2017. je svakom primaocu stiglo, u proseku, po oko 3.500 evra, ili oko 400 evra po stanovniku. Ovaj novac koriste rođaci za osnovne životne namirnice, lekove, komunalije, školovanje dece, elementarne popravke nekretnina, i naravno, posledično, vlast, kao poreski priliv”, naveo je autor predgovora Srđan Egić.

Prema njegovim rečima, pošto samo registrovane doznake čine oko osam odsto BDP-a Srbije, uz ogroman neregistrovan priliv deviza na ovaj način, može se odgovorno reći da je “odliv mozgova” nevoljno zaslužan za održavanje na vlasti svih režima u regionu.

“Da li ova neočekivana kauzalnost sada bolje objašnjava činjenicu da teško dolazimo do ‘boljeg života’, koji vlasti u regionu samo pojačavaju praveći cirkus od našeg javnog života, želeći da još poveća emigraciju obrazovanih iz zemlje?”, naveo je Egić.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je u poslednjih šest godina 196.247 stanovnika manje.

“Na primer, mimo poznatih statistika o 30.000-60.000 odlazaka godišnje pouzdano znam da stotine ljudi mesečno iz Srbije uzrasta 21-25 godina traži azil u SAD! Malo Crniće, Žabari, Negotin, Kladovo su već prepolovljeni odlascima u inostranstvo ili Beograd. Isto važi za sever Srbije, posebno opštine sa mađarskom većinom, Ada, Mol, Kanjiža. Stopa nezaposlenosti je tri puta veća među mladima nego u ukupnoj populaciji, a po pravilu teže nalaze posao i lakše ih otpuštaju”, naveo je Egić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga