Ivo Sanader pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora

Zbog primanja i davanja mita u slučaju „Planinska“

02. apr 2019

Vrhovni sud u Zagrebu pravosnažno je danas osudio nekadašnjeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Ivu Sanadera, na 4,5 godine zatvora zbog primanja i davanja mita u slučaju „Planinska“.

Sanader je na tu kaznu osuđen zbog 17 milion kuna koje je tražio i primio od Stjepana Fiolića, čija je firma Ministarstvu regionalnog razvoja prodala zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici, prenose mediji u Zagrebu.

Na godinu dana uslovno osuđen je Mladen Mlinarević čija je firma preuveličala vrednost zgrade i Fiolić koji je priznao krivicu. Niko od osuđenih nije došao, a pravosnažnu presudu će, prema uobičajenoj proceduri, sud objaviti u roku od mesec dana.

Zamenica glavnog državnog tužioca Tamara Laptoš je rekla da je upućena žalba na visinu kazne izrečene Sanaderu i Mlinareviću.

„Smatramo da se u ovom slučaju radi o jednom najtežem obliku političke korupcije i da su izrečene kazne preblage“, rekla je ona.

Čedo Prodanović, Sanaderov advokat, rekao je da je žalba dugačka i da će je iznijeti sutra.

„Jedan deo odnosi se na bitne povrede postupka, jer sudija nije sproveo usaglašavanje više veštačkih nalaza koji su bili kontradiktorni,“, naveo je on.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga