IVO JOSIPOVIĆ: Odnosi Hrvatske i Srbije najlošiji nakon rata

Na vlasti su komplementarni režimi koji povremenim "gađanjima" hrane jedni druge

09. maj 2017

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da su danas odnosi Hrvatske i Srbije najlošiji nakon rata. Na vlasti su, kaže komplementarni režimi koji povremenim „gađanjima“ hrane jedni druge i da su stoga za pogoršanje odnosa podjednako krive vlade obe zemlje.

„Nakon rata situacija je dosta vremena bila u fazi hladnih odnosa i (Boris) Tadić i ja smo krenuli u otopljavanje situacije, ali nakon naših mandata opet idemo u negativnom pravcu. Rekao bih da su danas odnosi Hrvatske i Srbije možda najlošiji nakon rata, što nije dobro ni za jednu ni za drugu državu“, rekao je Ivo Josipović za televiziju N1.

Objašnjava da stanja u kojima se države nalaze pomažu generisanju negativnih emocija i političkih stavova.

„S druge strane, zanimljiva je psihologija političara u svim zemljama gde se svoja ljubav prema domovini meri mržnjom prema drugima. To je potpuno pogrešno jer su pomirenje i dobrosusedski odnosi temelj bezbednosti svake zemlje. Interes i Srbije i Hrvatske je da ima dobre komšije, jer kaže se da je za bezbednost važniji dobar komšija nego najviši zid“, rekao je on.

Josipović smatra da nema važnije stvari za političare, kad je reč o spoljnoj politici, od čuvanja dobrih odnosa sa komšijama i dodaje da je fama da birači vole one koji „reže prema drugima“.

On dodaje da postoje oni koji stalnu konfrotaciju vide kao „modus vivendi“, ali smatra da će odgovorni politčari voditi politiku dobrosusedskih odnosa.

„Neke vlasti smatraju da im koristi da se prikažu kao veliki Hrvati i veliki Srbi zato što ulaze u konfrotaciju. Mislim da je upravo obrnuto i da je politika pomirenja pomogla obema državama. Ali politike su se promenile, došle su druge vlasti koje su promenile tu filozofiju međusobnih odnosa“, smatra Josipović.

Međutim, on kaže da je uvek optimista i da se nada da će u regionu preovladati one političke struje koje će razumeti da je interes mir i dobra saradnja.

Josipović, koji je u Beogradu gost na jubilarnom 10. beogradskom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, kaže da je kulturna saradnja u načelu uvek pozitivna.

Prema njegovom mišljenju, u Hrvatskoj postoji relativizacija ustaštva, za razliku od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji tvrdi suprotno.

„Iako Hrvatska dominantno nikad nije bila i nadam se da nikad neće ni postati ustaška zemlja, desne strane su ovog trenutka efikasnije u plasiranju neke svoje istorije. To dovodi do podela ne samo u hrvatskom društvu, već i do drukčijih odnosa sa susedima“, rekao je Josipović i podseća da je „srpska stranka u vladi koja toleriše ustaštvo“.

(Danas / N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga