Ivo Goldštajn: Mržnja ubija Hrvatsku

"Visoki državni zvaničnici bi trebalo da ne potpiruju vatru, nego da rade na pomirenju"

19. nov 2019

Mržnja ubija ovu zemlju, izjavio je profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Ivo Goldštajn u emisiji „Newsroom“ TV N1 u Hrvatskoj.

„Rat je završen. Rat mora biti završen. Moramo podvući crtu ako želimo ovoj zemlji dobro. To je najjednostavnija istina. I pitam ovu histeričnu ekipu koja sipa mržnju na Srbe, do kad će ta mržnja trajati. Imaju partnera s druge strane, naravno. Ta mržnja ubija ovu zemlju“, zaključio je Goldštajn.

Povodom obeležavanja pada Vukovara, Goldštajn je rekao da su male šanse da se reši problem nestalih.

„Kada pratimo koliko je bilo nestalih i s hrvatske i sa srpske strane – pre jedno 12 godina ti su popisi ujedinjeni – vidimo da je u poslednjih nekoliko godina rešeno nekih stotinjak slučajeva. Prema tome, s protokom vremena, činjenicom da svedoci polako odlaze, da se zemni ostaci dekomponiraju i da ih je s vremenom sve teže naći, ta tužna činjenica nažalost je takva kakva je“, rekao je on.

Kako je ocenio, „teško je naći one koji su nestali 24 godine nakon završetka rata, 28 godina nakon tragedije Vukovara. Slična je situacija u BiH, gde se intenzivno traži, pogotovo oko Srebrenice“.

„Od svih velikih proglasa, najava da će Vukovar postati simbol nove Hrvatske, to se zapravo nije dogodilo. Vukovar je u martu 1991. imao oko 45.000 stanovnika. Danas ima trećinu toga. Nezaposlenost tih petnaestak hiljada stanovnika veća je nego što je bila 1991. godine“, rekao je Goldštajn.

On je upozorio da Slavonija demografski propada, ali brojke u drugim slavonskim sredinama nisu toliko dramatične kao u Vukovaru.

„Vukovar propada. Je li država mogla osnivati poduzeća – nije, ali mogla je stvarati atmosferu, mogućnosti da se u Vukovar investira, da poduzetništvo uzme maha. To se nije dogodilo, a zašto – zato što je Vukovar postao mesto jedne ružne politizacije. Jedna od činjenica je natezanje s ćiriličnim pločama, koje je nedostojno jedne civilizirane sredine“, kaže Goldštajn.

On je komentarisao spomen-ploču koja je postavljena komandantu napada na Vukovar u Novom Sadu.

„To je apsolutna svinjarija. Treba reći i šta hrvatska politika radi zauzvrat. Mi smo napravili nekoliko koraka unazad. Visoki državni zvaničnici bi trebalo da ne potpiruju vatru, nego da rade na pomirenju“, rekao je Goldštajn.

(N1, Foto: N1 screenshot)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga