Ivanji primer Novog optimizma

Autor, prevodilac, diplomata i novinar Ivan Ivanji dobitnik je nagrade Pokreta “Novi optimizam” za 2015. godinu

10. nov 2015

Autor, prevodilac, diplomata i novinar Ivan Ivanji dobitnik je nagrade Pokreta “Novi optimizam” za 2015. godinu, koja se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu “Novog optimizma”, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

Ivanji je 11. dobitnik nagrade “Dobar primer Novog optimizma”, koja će mu biti uručena 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” u Zrenjaninu, saopštio je Pokret “Novi optimizam”, čija je misija borba protiv ksenofobije i svih oblika ekstremizma, uključujući i najmračniji oblik – fašizam.

Nakon dodele nagrade Ivanjiju, biće izvedena dokumentarna pozorišna predstava “Nevidljivi spomenici: priručnik za čitanje grada” o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu.

Na vest da je laureat nagrade Novog optimizma, Ivanji je, kako je preneo pisac Dragan Velikić, bio začuđen, jer sebe ne doživljava kao nekoga ko je po prirodi optimista, i svet vidi u onom lepšem izdanju. “Ivan nije sklon izlivima egzaltacije. Ne pamtim da sam ga ikada video ni besnog, ni preterano veselog. Uvek odmeren, ali ne i hladan. Ivanova suzdržanost isijava toplinu. On sebi možda ne izgleda kao optimista, ali njegov pogled na svet, i njegovo delo, bude optimizam u drugima”, naveo je Velikić, koji je napisao obrazloženje za dodelu nagrade Ivanjiju koje će biti objavljeno prilikom svečanog uručenja.

Odluka o dodeli nagrade Ivanjiju saopštena je 9. novembra na tribini u Pozorišnom klubu “Zeleno zvono”, koja je održana na temu “Duh palanke i fašizacija društva”, a organizovana je povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antiseminizma i Dana sećanja na Kristalnu noć, kada su 1938. godine nacisti započeli pogrom Jevreja i koja simbolizuje početak Holokausta.

Istoričarka Olga Manojlović Pintar, sociološkinja i autorka Janja Beč Neumann, strip autor Aleksandar Zograf, pokrajinska sekretarka za omladinu i sport Vojvodine Marinika Tepić, sociološkinja i profesorka u Zrenjaninskoj gimnaziji Senka Jankov i Isidora Grubački, kao moderatorka, govorili su o kulturi pamćenja i sećanju na Holokaust, o antifašizmu danas, o reviziji istorije, o odgovornosti lokalnih zajednica za ćutanje i zaborav, kao i o (ne)prisustvu te teme u javnom prostoru danas. Takođe, otvoreno je i važno pitanje obrazovanja i uključivanja tih tema u nastavne planove i program i neformalno obrazovanje mladih.

U “Zelenom zvonu” ujedno je otvorena izložba “Poslednje odredište Aušvic”, koja je deo materijala koji je tokom proleća 2015. godine izložen u Istorijskom muzeju Srbije na istoimenoj izložbi, a deo je projekta za rekonstrukciju stalne postavke bivših jugoslovenskih država u muzeju u Aušvicu.

Na izložbi se, između ostalog, mogu videti dve tajno snimljene fotografije paljenja leševa u Aušvicu i fotografije deportacije iz Bezdana.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga