- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ivanji: Krajnje je vreme da se reši problem Starog sajmišta

Pisac Ivan Ivanji izjavio je da je “krajnje vreme” da se nešto reši sa obeležavanjem nekadašnjeg koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata Staro Sajmište u Beogradu.

„Ukazao bih na činjenicu da je predsednik Izraela u Hrvatskoj bio u Jasenovcu. Kod nas je Staro sajmište pomenuto, Vučić je rekao da to treba da bude naš Jad Vašem, ali nisu otišli tamo. Jer, šta bi on tamo video, biftek restoran? To ambasadorka Izraela zna, predsednik zna, ali drugo je kad se to vidi i zabeleži“, rekao je Ivanji za Televiziju N1.

Dodao je da Staro sajmište nije jednostavna stvar, kao i da je sramota što se tako dugo ništa ne događa.

„Prvo treba imati program šta da se uradi, onda arhitektonski i muzejski kako da se uradi. Treba se sećati, to je deo istorije, bliske istorije, ali sve empatije treba imati, ne za ono što je prošlo, nego za one koji sad pate“, kazao je Ivanji.

Govoreći o obeležavanju stogodišnjice od Srpskog dana u SAD, Ivanji je rekao da je to sjajan jubilej, ali da treba da pogledamo kakva je danas situacija.

„U SAD se nalazila predsednica Vlade Srbije. Običaj je da domaćin predsednika Vlade bude potpredsednik SAD, nije se pojavio. Običaj je da slučajno naiđe predsednik u kabinet potpredsednika da pozdravi gosta, nije se pojavio. To je loš znak po Srbiju, koji ovde niko nije želeo da primeti. To govori o situaciji“, naveo je Ivanji.

Dodao je da „valja uzeti u obzir da je za SAD Kosovo završen posao“.

„Nikakvog Pupina u Americi više nema. To je divna priča šta je bio Pupin, šta je bio Tesla, ali to nije tema“, kazao je Ivanji i dodao da Srbija nema mogućnost vođenja politike kakvu je vodila Jugoslavija u vreme Pokreta nesvrstanih zemalja, kada su svi hteli da čuju šta Beograd ima da kaže, jer to više nije tako.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!