Ivana Jeremić: Deklaracija Srbije i RS je provokacija

"Jačanje nacionalnog identiteta na Balkanu nas nikada nije odvelo u bolju budućnost"

03. sep 2017

Najavljena Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda između Srbije i Republike Srpske, u trenutku kada na Balkanu vladaju tenzije, predstavlja dodatnu provokaciju, ocenila je Ivana Jeremić, zamenica glavnog urednika Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Ona je dodala da ne može da tvrdi da iza te provokacije stoji namera.

„Ako pročitate šta bi trebalo da sadrži deklaracija između Srbije i RS, to su odredbe da mogu da koriste ćirilicu, da se izjašnjavaju kao Srbi, što im već niko ne brani i suštinski nije promena, ali šalje poruku da se solidarišemo i povezujemo sa ljudima iz RS. Šalje poruku da ponovo unosimo neki razdor“, ocenila je Ivana Jeremić.

Prema njenom mišljenju, najavljena deklaracija podseća na priču o referendumu u Republici Srpskoj, koja se, kako kaže, pokrene čim ponestanu druge teme za kampanje.

Bosna i Hercegovina tvrdi da je stav Srbije licemeran jer s jedne strane pruža ruku pomirenja, a s druge najavljuje deklaraciju. Ivana Jeremić kaže da je stvar konteksta u kome se ona usvaja i koliko je zaista neophodna u ovom trenutku.

„Jačanje nacionalnog identiteta na Balkanu nas nikada nije odvelo u bolju budućnost. Ovo je potpuno pogrešan trenutak da insistiramo na ovakvim stvarima, a pritom nas ništa ne sprečava da jačamo svoj jezik i kulturu“, kazala je Ivana Jeremić.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga