Vukovar: Ivan Penava pobedio Željka Sabu

Za kandidata desnih stranaka okupljenih oko HDZ glasalo je 7.137 birača (50,19 odsto), a za Sabu, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, 6.946 birača (48,85 odsto)

29. jun 2014

Novi gradonačelnik Vukovara je Ivan Penava iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je danas u drugom izbornom krugu pobedio doskorašnjeg gradonačelnika Željka Sabu iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema večeras objavljenim nezvaničnim podacima Gradske izborne komisije, za kandidata desnih stranaka okupljenih oko HDZ glasalo je 7.137 birača (50,19 odsto), a za Sabu, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, 6.946 birača (48,85 odsto)Ivan Penava iz HDZ novi gradonačelnik Vukovara.

Pravo glasa na izborima u Vukovaru imalo je oko 27.000 birača, a na birališta je izašlo njih nešto više od 14.000.

U prvom krugu izbora pre dve sedmice, Penava je dobio podršku 47,43 odsto izašlih, a Sabo 36,42 odsto.

Tada je na izborima za Gradsko veće najviše mandata – deset, osvojila koalicija okupljena oko HDZ, a koalicija oko SDP pet. Isto toliko mandata imaće i koalicija tri srpske stranke na čelu sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom, koje su prvi put zajedno izašle na izbore u Vukovaru. Jednog odbornika imaće i koalicija okupljena oko Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.

Gradsko veće je raspušteno proletos zbog neusvajanja gradskog budžeta, a tada je razrešen i gradonačelnik Željko Sabo, kome je u međuvremenu počelo suđenje za pokušaj podmićivanja dvoje odbornika HDZ-a u vukovarskom Gradskom veću.

Tada je većinu imala koalicija oko HDZ i Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, uz podršku nezavisnog odbornika, bivšeg SDP-ovca Željka Pinjuha, dok je gradonačelnik bio iz SDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga