Ivan Đurić: Nikome se ne ponovilo – društvo u Srbiji da razume i da se seća genocida u Srebrenici

“Želimo da damo mladima izlaz iz nacionalističke propagande"

11. jul 2020

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji Ivan Đurić izjavio je danas da je važnije od toga da zvaničnici u Srbiji daju ovakve ili onakve izjave o Srebrenici da društvo u Srbiji razume i seća se genocida u Srebrenici.

“Najvažnije je da društvo u Srbiji razume i seća se genocida u Srebrenici, da više medija piše o tome. Da izgradimo odnos društva i pojedinaca prema genocidu. U tom smislu, veoma je važna edukacija mladih o genocidu”, rekao je Đurić za televiziju N1.

Dodao je da je kampanja Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Foruma ZFD “Nikome se ne ponovilo” izraz pokušaja da se javnosti ponudi drugačiji pristup u vezi sa Srebrenicom.

“Želimo to da uradimo kroz umetničke izraze, kroz poruke solidarnosti i čistog saosećanja”, kazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, 25 godina aktivnog rada pojedinaca i organizacija je napravilo snažnu i neraskidivu osnovu za dalji proces normalizacije i pomirenja.

“Potrebno je da ti delovi društva dođu u prvi plan”, rekao je Đurić.

On je ocenio da su mladi u regionu “zadojeni” nacionalističkom propagandom, koja je ostala nepromenjena u odnosu na vreme rata.

“Želimo da damo mladima izlaz iz nacionalističke propagande i da im ponudimo istinu i činjenice, da ih približimo njihovim susedima Bošnjacima, Hrvatima, kosovskim Albancima”, naveo je Đurić.

Dodao je da je “velika sramota” da zvaničnici Srbije, koju je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornom za nesprečavanja genocida, ćute o tome, ali je dodao da je dobro što sa zvaničnog nivoa nema aktivne kampanje poricanja genocida

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić izrazila je solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini.

“Ne vidim da je društvo u Srbiji spremno da se suoči s tim. Veliki je broj onih koji su učestvovali u tome. Ne samo Miloševićev režim već i intelektualne elite i opozicija su učestvovali su u pripremi rata. Veoma je mali broj onih koji na političkoj sceni u Srbiji koji kažu da je u Srebrenici počinjen genocid”, kazala je Izabela Kisić.

Ocenila je da nacionalistička ideologija u Srbiji ni danas nije poražena i deo je mnogih strateških državnih dokumenata.

Izabela Kisić je još rekla da je Srebrenica bila “završni čin genocida u Bosni i Hercegovini”, i zato je ona danas simbol.

(Autonomija, screenshot: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Prioriteti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga