Italijanski senator odbacio milione amandmana na ustavnu reformu

Jedan od čelnika Sjeverne lige je uz pomoć računalnog programa istu rečenicu pretvorio u velik broj inačica i predao oko 85 miliona amandmana na nacrt reforme

29. sep 2015

Predsjednik italijanskog Senata je u utorak izjavio da odbija desetak miliona amandmana, koje je uložila Sjeverna liga, italijanska stranka koja se protivi euru i useljavanju na nacrt ustavne reforme koju želi premijer Matteo Renzi.

„Predsjedništvo Senata ne može objektivno razmotriti nenormalan broja amandama, osim ako pristane na presedan koji bi blokirao rad parlamenta na neograničeno vrijeme“, rekao je Pietro Grassi i dodao da amandmane smatra neprihvatljivima.

Grassova odluka je konačna.

Roberto Calderoli jedan od čelnika Sjeverne lige i potpredsjednik Senata je uz pomoć računalnog programa istu rečenicu pretvorio u velik broj inačica i predao oko 85 miliona amandmana na nacrt reforme.

Kasnije je povukao desetak miliona amandmana, što nije bitno promijenilo situaciju.

Po toj reformi ukinuo bi se dvodomni sistem u kojem zapinje italijanski politički život bitno smanjujući ovlasti Senata: on više neće izglasavati povjerenju vladi, bavit će se regionalnim zakonima i imat će tek 100 zastupnika umjesto sadašnjih 315.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga