Italijanski premijer podnio ostavku

Enrico Letta je podnio ostavku i poziciju premijera, vjerovatno, prepustio suparniku Matteu Renziju

15. feb 2014

Nakon samo deset mjeseci na čelu Italije Enrico Letta je podnio ostavku i, vjerojatno, prepustio mjesto suparniku Matteu Renziju, u jednom od scenskih obrata kojima obiluje talijanska politika.

Letta je došao u Predsjedništvo Republike kako bi službeno podnio ostavku Giorgiju Napolitanu, prenosi Hina.

„Hvala svima koji su mi pomogli, svakog dana kao da je posljednji“, napisao je premijer na Twitteru neposredno prije ulaska.

Taj je lijevi demokršćanin proveo tek 293 dana na čelu dosad neviđene koalicije ljevice i desnice, uvedene nakon parlamentarnih izbora u nedostatku jasne parlamentarne većine.

Paradoksalno, Letta odlazi s dobrom viješću za ekonomiju: toliko očekivan izlazak iz recesije nakon dvije godine neprekidnog pada BDP-a, s malim porastom od 0,1 posto u posljednjem tromjesečju.

Vjerovatni nasljednik

Iako se službeno nije kandidirao, njegov vjerojatni nasljednik je firentinski gradonačelnik Matteo Renzi, šef Demokratske stranke lijevog centra.

Renzi koji je u petak u sjedištu Gradske vijećnice u Firenzi predsjedao, povodom Valentinova, svečanosti za parove koji slave 50. godišnjicu braka, zamolio ih je da mu požele sreću. „Uvijek nam treba, posebice u ovom trenutku“, kazao je on.

S 39 godina Renzi bi mogao postati najmlađi šef neke europske vlade.

Odluku o ostavci Letta je donio kada je Demokratska stranka, najveća partija vladajuće koalicije, prihvatila Renzijevu zamisao o ambicioznijoj vladi, koja bi Italiju izvukla iz ekonomske krize.

„Italija ne može živjeti u nesigurnosti i nestabilnosti. Sada smo na prekretnici“, rekao je Renzi pred 140 članova vodstva Demokratske stranke.

Letta nije bio na tome sastanku kako bi, rekao je, stranka mogla slobodno odlučiti podupire li ga.

Matteo Renzi, 39-godišnji gradonačelnik Firenze, u prosincu je postao čelnik Demokratske stranke.

Dužnost bez izbora

Postane li premijer, Renzi će biti treći uzastopni talijanski premijer koji je na dužnost došao bez izbora, nakon tehnokrata Marija Montija i Lette, imenovanog u travnju 2013. godine nakon višetjednog natezanja najjačih stranaka.

Renziju, koga opisuju kao političara oštra jezika, najviša politička dužnost dosad je bila gradonačelništvo u Firenzi.

On nije zastupnik u Parlamentu i nikad se nije potvrdio na državnim izborima, a često je govorio kako bi premijerom htio postati jedino na temelju mandata koji bi stekao od glasača.

No, novi izbori nisu mogući, kaže Renzi, sve dok se ne promijeni sadašnji Izborni zakon koji je kriv za dosadašnje pat-pozicije.

„Ideja da se održe izbori donekle je privlačna, ali oni nikomu ne bi jamčili sigurnu pobjedu“, rekao je Renzi u govoru pred vodstvom Demokratske stranke.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga