Italijanski komunistički list Unita prestao da izlazi

U današnjem izdanju lista, u kome je u znak protesta bilo 16 praznih strana, na naslovnoj strani stoje riječi "Ubili su list Unita"

01. avg 2014

Devedeset godina od osnivanja, italijanski dnevnik Unita, dugogodišnje zvanično glasilo Komunističke partije Italije, prestalo je danas da izlazi zbog bankrota njegove izdavačke kompanije.

„Poslije tri mjeseca borbe ipak su uspjeli, ubili su list Unita“, objavila je danas redakcija lista na internet sajtu novine.

U današnjem izdanju lista, u kome je u znak protesta bilo 16 praznih strana, na naslovnoj strani stoje iste riječi „Ubili su list Unita“.

Dioničari izdavačke kompanije koja je u likvidaciji, nisu uspjeli da se dogovore o novoj strategiji za spašavanje lista.

List koji je osnovao Antonio Gramši, jedan od glavnih ličnosti italijanskog komunističkog pokreta, uspio je da preživi fašizam izlazeći u ilegali, ali je od raspada komunističke partije 1990-ih prolazio kroz teškoće i čak na kratko prestao da izlazi 2000. Dok nije dobio nove vlasnike.

Kao i ostatak medijskog sektora pogođen je promjenama u tom sektoru zbog interneta, kao i ekonomskom krizom u Italiji, i nagomilao više miliona eura dugova, dok je prodaja pala na oko 20.000 primjeraka dnevno.

U nedostatku dogovora, oko 80 novinara i zaposlenih u listu, koji već nisu dobili tri posljednje plate, ostaju bez posla.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga