Italijanska Katolička crkva će morati plaćati porez

Italija, u kojoj su, kao i u većini europskih zemalja, usvojene oštre mjere štednje, odlučila je tako napokon stati na kraj privilegijama Crkve

20. nov 2012

Od 1. januara 2013. godine, italijanska Katolička crkva će biti primorana plaćati porez, poručio je tamošnji premijer Mario Monti. Prema službenim podacima, novi porez italijanski bi državni budžet mogao povećati i do dvije milijarde eura godišnje.

Kako piše La Republica, do odluke vlade došlo je zbog usklađivanja sa zakonima Evropske unije. Crkva u Italiji u posjedu je nekih od najluksuznijih građevina u Rimu – hotela, restorana i sportskih centara, na kojima bi država mogla zaraditi dodatnih 25 miliona eura godišnje.

Italija, u kojoj su, kao i u većini europskih zemalja, usvojene oštre mjere štednje, odlučila je tako napokon stati na kraj privilegijama Crkve. Da se s odlukom Vlade slaže i velik broj građana, pokazuje online peticija koju je nedavno potpisalo više od 130.000 građana, koji su od vlade zahtijevali da napokon ukine privilegije Crkvi.

Prije dvije godine, EU je pokrenula istragu o legalnosti ovakvih beneficija koje neke Crkve uživaju na tlu Evrope.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga