Italijani ismijavaju prijetnju ISIL-a

Korisnici Twittera ismijali su prijetnju grupe ISIL koja je najavila da će napasti 'krivi toranj u pizzi'

24. feb 2015

Italijani su odgovorili s ismijavanjem nakon što je pristalica grupe Islamska država Irak i Levant poznati Krivi toranj u Pisi nazvao „krivi toranj u pizzi“.

Korisnik Twitter naloga @abu_britani2 poslao je poruku koristeći hashtag #We_Are_Coming_O_Rome (dolazimo u Rim) i zaprijetio „Mi ćemo osvojiti i uspostaviti pravdu šerijata. Sa krivog tornja ‘pizza’ ćemo bacati homoseksualce“.

Italijani i drugi korisnici Twittera putem istog hashtaga uputili su pristalicama ISIL-a savjete šta ih čeka ukoliko namjeravaju posjetiti italijansku prijestolnicu.

Većina savjeta odnosi se na pritužbe na općinske vlasti i gradsku transportnu mrežu, objavio je danas britanski list Independent.

Nova kampanja uslijedila je nekoliko dana nakon što je vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi pozvao simpatizere te grupe da na Twitteru počnu upotrebljavati hashtag #We_Are_Coming_O_Rome, što je izazvalo val ismijavanja na toj društvenoj mreži.

ISIL je u više navrata prijetio Rimu i Vatikanu, a stanovnici Italije su posljednje prijetnje iskoristili da se našale na njihov račun:

„Samo jedan savjet – nemojte doći vozom, uvijek kasni.“

„Sutra je štrajk javnog prijevoza. Sretno.“

„Vožnja u Rimu može biti teška kada je na snazi ZTL (Zona ograničenog saobraćaja). Možete zaraditi oštre kazne. Koristite javni prijevoz.“

„Ahahah, samo budite oprezni na autocesti – mogli biste zapeti u gužvi.“

„Ako dolazite preko Napulja, pazite na novčanik i rolex. U svakom slučaju, hvala vam, treba nam još kebab restorana.“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga