Italijan uputio pismo nadležnima: Dunavu preti velika opasnost!

Vino je istakao da po Evropi putuje deset godina i da nikada ništa slično nije video

21. avg 2014

Alesandro Vino (32) koji trenutno boravi u Srbiji, napisao je otvoreno pismo državnim organima, nevladinim organizacijama i svima onima koji imaju bilo kakav uticaj na reku Dunav, preneo je National Geographic.

Zabrinuti Italijan kaže kako za deset godina, koliko putuje Evropom, prizor koji ga dočekao u Srbiji nikada pre nije doživeo.

Na fotografiji koju je snimio u Kovinu vidi se velika količina smeća u Dunavu.

On je naveo da je u poslednjih deset godina proputovao Evropu od Skandinavije preko Centralne i Južne Evrope i da ovakav prizor, poput ovog sa slike, nikada pre nije doživeo.

„Ne govorim ovde o nikakvom sumnjivom preduzeću koje ispušta ilegalni otpad u reku, u pitanju je prosečna osoba, kojoj nedostaje to da voli svoje okruženje i vodi računa o njemu“, istakao je ovaj Italijan.

On je naglasio da je Dunav jedna od najvažnijih reka na našem kontinentu, jer spaja i države koje nisu u EU.

„Nisam ekološki aktivista. Nisam isfrustriran pa se ovde žalim. Jednostavno sam zabrinut slepilom naroda, političara, i mnogih drugih koji inače mogu mnogo toga da urade kako bi pomogli“, upozorio je Vino.

Ovaj italijanski turista je ocenio da je ovo i slika jedne zemlje.

„Jutros sam proveo čisteći mali deo od deset metara Dunava, u gumenim čizmama, sa rukavicama, i sve što sam pokupio spakovao sam u velike kese za đubre. Niko mi nije rekao da to radim, niko mi nije naredio, sem svest o održavanju i sopstvena ljubav prema prirodi“, napisao je Vino.

Mnogi turisti, dodao je, dolaze u posetu Srbiji svakog dana i oduševljeni su time koliki potencijal Srbija ima, ali se ipak i groze nečistoćom Dunava.

Vino je naveo da veruje da je ovo svačija obaveza i da se ne treba samo ‘horski’ žaliti na to kako političari ništa ne rade, pošto, kako je dodao, nisu oni sami išli okolo i bacali plastične flaše, štapiće od lizalica i špriceve u vodu.

On je poručio da je svako kome je uputio pismo u prilici da uradi dobro delo i upozorio da čuvanje prljavštine pod tepihom nije rešenje.

„Verujem da će ovo pismo stići u dobre ruke, ruke građana koji brinu o nečemu kao što je ovo“, napisao je Vino.

(National Geographic, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga