Italija: Privatnom sektoru 40 milijardi eura

Vlada je odobrila uredbu koja treba osigurati likvidnost privatnim firmama i pomoći u rješavanju duboke recesije u Italiji

07. apr 2013

Italijanska Vlada obnašatelja premijerske dužnosti Marija Montija odlučila je u idućih 12 mjeseci isplatiti 40 milijardi eura duga privatnom sektoru istovremeno istaknuvši da će poštivati ograničenje proračunskog deficita koji nalaže Evropska unija.

Italijanska Vlada je odobrila uredbu koja treba osigurati likvidnost privatnim firmama i pomoći u rješavanju duboke recesije u Italiji.

Monti je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade rekao da je kašnjenje isplate duga firmama koje su radile za državu „neprihvatljiva situacija koja je dugo vremena bila prihvaćana“, prenosi Reuters.

Poštuju ograničenja EU-a

On je istaknuo da italijanska Vlada ostaje predana poštivanju EU-ovog ograničenja za fiskalni deficit od tri posto BDP-a, prenose agencije.

„Ekonomska politika ne mijenja pravac i ne dijelimo gledišta da je za oživljavanje ekonomije potrebno povećavati javni dug“, rekao je Monti.

Odluka o isplati trebala je biti donesena u srijedu, no odgođena je zbog dvojbi oko toga iz kojih će se fondova dug isplaćivati.

Prošlog je mjeseca italijanska Vlada ciljani deficit za ovu godine povećala s 1,8 posto na 2,9 posto BDP-a, dijelom i kako bi se omogućila isplata obaveza privatnim firmama.

„Ukupan dug države privatnicima je krajem 2011. godine iznosio gotovo 80 milijardi eura“, rekao je Monti, a italijanske državne i lokalne ustanove spram 215.000 privatnih poduzeća, većinom u građevinskom i uslužnom sektoru, u prosjeku imaju dug od po 422.000 eura, prenose agencije.

Potvrda parlamenta

Odluku o isplati duga treba još potvrditi parlament.

Krajem marta lider italijanske ljevice Pier Luigi Bersani, saopćio je da je propao njegov pokušaj da formira vladu, poslije neriješenih izbora održanih prošlog mjeseca, koji su Italiju ostavili u političkoj pat poziciji.

„Ono što sam ovih dana radio nije dovelo do pozitivnih rezultata“, izjavio je Bersani, poslije razgovora s predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Tehnička Vlada Marija Montija, koja obavlja tekuće poslove do osnivanja nove italijanske Vlade, odložila je nekoliko dana ranije planirano smanjenje budžetskog deficita i zaduživanje za ovu godinu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga