Italija: „Patriotske obveznice“ napunile kasu

Italijanski premijer Mario Monti ovih dana se raduje uspehu takozvanih „patriotskih obveznica“ kojima su građani ponovno napunili državni budžet. Ipak, impuls za ovaj početak oporavka Italije ipak je došao izvan zemlje

23. okt 2012

Italijanski premijer Mario Monti (na slici) koga su mnogi kritikovali kao „finansijskog upravnika zemlje“ bez podrške naroda svojim protivnicima sada može pružiti snažni protivargument. Proteklih dana građani Italije su putem „patriotskih obveznica“ državnu blagajnu napunili sa dodatnih 18 milijardi evra. Zajedno sa sličnim emisijama obveznica plasiranim u prvoj polovini godine, građani Italije su kupovinom državnih papira svojoj državi pomogli s ukupno 27 milijardi evra. Italija je za ovu godinu zahvaljujući svojim građanima tako gotovo u potpunosti pokrila svoje potrebe za kapitalom.

„Patriotske obveznice“ su ciljano ponuđene građanima i malim štedišama a ne, kako je to obično slučaj, određenim bankarskim institutima. „Ovo je pokazatelj poverenja građana u stabilnost Italije“, rekao je ekonomista Mario Sprifiko iz brokerske kompanije „Šreders“. Velika potražnja za ovim obveznicama je ujedno, kako smatra Sprifiko, i „jasan odgovor finansijskim špekulantima“ koji su poslednjih meseci uvek iznova pokušavali da destabilišu Italiju. I njegov kolega iz banke Unikredit, Luka Kaculani, prodaju obveznica smatra „velikim uspehom“ koji će pomoći zemlji da sa sebe skine pritisak finansijskog tržišta.

Impuls ipak došao spolja

Ali oduševljenje Italijana obveznicama sopstvene države nije palo s neba. I dok su još emisije „patriotskih obveznica“ na proleće građane ostavile hladnim, novo oduševljenje se tumači i kretanjima na tržištu „velikih“. Naime, kako smatra Maria Kanata iz Državne agencije za dugove, i raspoloženje velikih igrača za Italiju se u međuvremenu popravilo što je uticalo i na raspoloženje štediša. Pridobiti međunarodni kapital za italijansko tržište je mnogo važnije od uspeha kod domaćih, malih ulagača pa se zato Rim veseli novim pozitivnim zanimanjem finansijskog tržišta za Italiju. Kao razlog za ponovno probuđeno poverenje spolja, stručnjaci navode najavu Evropske centralne banke da će, ako zatreba, otkupljivati neograničene količine obveznica zaduženih država, među kojima je i Italija.

(Nenad Krajcer, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga