Italija: Deci koja nisu vakcinisana zabranjeno da idu u školu

Njihovi roditelji se suočavaju s kaznom od 500 evra, ukoliko svoje dete pošalju u školu bez da prođe obaveznu vakcinaciju

12. mar 2019

U Italiji je zabranjeno nevakcinisanoj deci da dolaze u školu, što je rezultat višemesečne nacionalne debate o obaveznosti vakcinisanja.

Deca mladja od šest godina biće odbijana pri upisu u osnovnu školu, a roditelji starije dece će se suočiti sa novčanom kaznom do 500 evra ukoliko svoju decu, nevakcinisanu, upišu u školu, javio je danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Italijanski zvaničnici navode da je stopa vakcinacije poboljšala situaciju od uvodjenja tzv. Lorenzin zakona, nazvanog po bivšem ministru zdravlja koji je uveo obavezu da deca moraju da prime niz obaveznih vakcina pre upisa u školu.

Školarci tako moraju da prime vakcine protiv varičela, polio, malih boginja, zauški i rubeola, dok deca mladja šest godina biće udaljena iz jaslica i obdaništa ukoliko nemaju dokaz o vakcinaciji, prema istom zakonu.

Deci, starosti od šest do 16 godina zakonom ne može biti zabranjeno da idu u školu, ali njihovi roditelji se suočavaju s kaznom od 500 evra, ukoliko svoje dete pošalju u školu bez da prodje obaveznu vakcinaciju.

„Sada svi imaju vremena da se vakcinišu. Bez vakcine nema škole“, jasna je bila italijanska ministarka zdravlja Djulija Grilo, navodi BBC.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga