Italija: Berluskonijev teatar apsurda

Silvio Berluskoni se opet obraća narodu. Razlog 16-minutne emotivne poruke putem videa: bivšeg premijera žele „nedužnog“ da izbace iz Senata. Na Internetu su već osvanule brojne parodije

21. sep 2013

Zakon je tu više nego jasan: parlamentarac osuđen na više od dve godine zatvora mora da vrati svoj mandat. Silvio Berluskoni je osuđen pravosnažno na četiri godine. No uprkos tome još uvek sedi u Senatu, gornjem domu italijanskog Parlamenta. Gremijum koji bi trebalo da donese definitivnu odluku o udaljavanju Berluskonija iz Senata je u sredu (18.9) odbacio zahjev Berluskonijeve desnice da njihov šef i dalje ostane član parlamenta. Time je uklonjena poslednja formalna prepreka za izglasavanje odluke o izbacivanju Berluskonija iz političkog života Italija, makar onog zvaničnog.

„Šest laži u 16 minuta“

Dovoljan razlog za to da se posrnuli medijski mogul i političar u patetičnoj video-poruci obrati „svom“ narodu. „Žele da me isključe jer se niko u političkom smislu ne može nositi sa mnom“, rekao je Berluskoni u video-poruci. Scenografija je poznata: radna soba u jednoj od njegovih vila, bivši premijer okružen knjigama sipa drvlje i kamenje na sudije i državne tužioce koji „žele da unište“ ne samo njega nego i njegovu porodicu, prijatelje i saradnike. I to optužujući ga za krivično delo „za koje nemaju nijedan dokaz“.
Kako bi dokazao da je žrtva hajke, Berluskoni navodi da je protiv njega pokrenuto već 50 procesa koji su završili oslobađajućom presudom. Što nije istina. I inače se Berluskoni u svojoj poruci ne služi previše činjenicama. „Šest laži u 16 minuta“, komentariše Masimo Đanini, jedan od urednika liberalnog dnevnika „La Republika“.

Teatralni nastup

Berluskonijevo olako shvatanje istine nije najzabavniji element ovog propagandnog istupa. Čitav nastup pred kamerom je propraćen teatralnim gestovima poput lupanja dlanom u grudi i poziva na otpor svima onima „koji vole Italiju“. U oči upada i pomalo čudan izraz lica koji bi mogao imati veze i s nekom od brojnih plastičnih operacija koje vremešni političar ima iza sebe.

Patetično se poziva i na svoje političke početke od pre dvadesetak godina kada je pokrenuo svoju stranku – pokret „Forca Italija“. Sve u svemu, Berluskoni je svojim neprijateljima ponovno dao materijala za porugu i kritiku. Internetom već kruže brojne parodije njegovog govora. No nastavak apsurdne priče oko bivšeg ministra osuđenog zbog utaje poreza ima i mnogo ozbiljniju stranu od koje zavisi i opstanak aktualne vlade.

Vlada u opasnosti

U svom nastupu Berluskoni doduše nijednom rečju nije spomenuo vladu sadašnjeg premijera Enrika Lete, ali su ministri iz Berluskonijeve stranke nekoliko puta zapretili izlaskom iz koalicije sa Letom ukoliko njihov šef bude izbačen iz Senata. Desnica je ionako svoju sudbinu od samog početka vezala uz ličnost Berluskonija: ako padne on, pada i čitava stranka. I po tome je desnica jedinstvena u ovoj zemlji gde inače stranačka stega ne igra nikakvu ulogu nego zastupnici deluju po sopstvenom nahođenju (ili interesu).

Berluskoni ima i plan B ukoliko ga izbace iz Senata. Već je najavio da će se i dalje aktivno baviti politikom. Kao moguća kandidatkinja stranke na sledećim izborima se spominje Berluskonijeva ćerka Marina. Ona s tatom ne deli samo ljubav prema plastičnoj hirurgiji nego i sklonost teatralnim nastupima, što je dokazala i na čelu porodične firme „Fininvest“.

Što se tiče glasanja o izbacivanju Berluskonija iz Senata, neki strahuju da bi medijski magnat mogao, kao već više puta do sada, novcem da utiče na poslanike. Trenutno u Napulju traje proces protiv bivšeg Senatora Serđa De Gregorija koji je, kako tvrdi, primio mito od Berluskonija da bi glasao za rušenje vlade Romana Prodija 2006. godine.

(Kirstin Hauzen/Nenad Krajcer, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga