- Autonomija - https://www.autonomija.info -

IT kompanije traže javnu raspravu o zakonu o prevozu

Osam IT organizacija iz cele Srbije apelovalo je na nadležne da izmene zakona o prevozu putnika ne budu donete bez javne rasprave i po hitnom postupku, jer će time biti usporena i ugušena digitalizacija Srbije.

Organizacije su reagovale na javni odgovor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je to ministarstvo izdalo nakon apela IT zajednice i javnog saopštenja kompanije koja direktno oseća posledice ovih izmena, a u kojem je navedeno da se „ostaje pri predloženim izmenama propisa o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i stavu da će biti doneti bez javne rasprave, po hitnom postupku“.

„Ministarstvo ostaje pri predloženim izmenama, pokazujući tako suštinsko nerazumevanje digitalizacije i radeći u suprotnosti sa javnom agendom Vlade Srbije“, saopštile su IT organizacije.

Oni su se obratili i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, navodeći da su posledice i poruke koje ovakve zakonske izmene proizvode „zabrinjavajuće“.

„Smatramo da predložene izmene onemogućavaju unapređenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima„, navodi se u saopštenju.

Kako se ukazuje, izmenama se ograničava konkurencija, one su u suprotnosti sa podrškom inovativnom i digitalnom poslovanju, a donose obavezu korišćenja tradicionalnog taksimetra, pritom isključujući opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije.

Dodaje se da izmene obavezuju na overavanje računa pečatom prevoznika, što udaljava Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva.

U saopštenju se napominje da digitalni taksimetri mogu da spreče zloupotrebe mehaničkih taksimetara, zahvaljujući kojima se, građanima i turistima često nameću znatno više cene od realnih.

Saopštenje su potpisali Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

(Automnomija)

Podelite ovu stranicu!