Ištvan Pastor po treći put zaredom izabran za predsednika Skupštine Vojvodine

Na čelu parlamenta od 2012. godine

31. jul 2020

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izabran je danas ponovo, po treći put zaredom, za predsednika Skupštine Vojvodine na konstitutivnoj sednici vojvođanskog parlamenta.

Za izbor Pastora je glasalo 100 od 120 poslanika, a pet je bilo uzdržano. Sednici je prisustvovalo ukupno 114 poslanika.

Sednica je održana u Master centru Novosadskog sajma, umesto u skupštinskom zdanju, zbog epidemiološke situacije.

“Nikad se dosad nije desilo da je skupština konsiturisana van prostorija Skupštine Vojvodine. Želeli smo da poštujemo rokove i da sačuvamo legitimitet i legalitet skupštine”, rekao je Pastor.

Za potpredsednike skupštine izabrani su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić i Nemanja Zavišić iz Srpske napredne stranke, Aleksandra DJanković iz Socijalističke partije Srbije i Dejan Čapo iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Generalni sekretar Skupštine Vojvodine ponovo će biti Nikola Banjac.

Skupština AP Vojvodine danas je imenovala i predsednika i članove skupštinskog Zakonodavnog odbora.

Mandate za Skupštinu Vojvodine dobile su Srpska napredna stranka (SNS) -76, koalicija Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija -13, SVM – 11, koalicija Vojvođanski front – šest, izborna lista Metla 2020 – pet, koalicija Za Kraljevinu Srbije – Za srpsko vojvodstvo – pet, i Srpska radikalna stranka – četiri mandata.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga