- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Istukli mladiće jer su govorili mađarski

Zbog sumnje da su počinili krivično delo širenja nacionalne, rasne i verske mržnje, policija u Zrenjaninu privela je žitelje tog grada Bojana S.(23) i Marka S.(22) i protiv njih podnela  krivičnu prijavu, a nakon što ih je istražni sudija saslušao, njima je određen pritvor. Dvojica mladića srpske nacionalnosti pretukli su 3. marta dva studenta mađarske nacionalnosti u zrenjaninskom lokalu brze ishrane „SUR 016“ zbog toga što su oni razgovarali na mađarskom jeziku i naneli im lakše telesne povrede.

U policijskom saopštenju nisu navedena imena žrtava napada, niti njihova nacionalnost, a prema saznanjima „Mađar so“-a, radi se o studentima zrenjaninskog FTN-a Univerziteta u Novom Sadu i žiteljima studentskog doma A.Đ.(23) iz Kikinde i A.A.(24) iz Skorenovca.

Napadnuti A.A. rekao je za „Mađar so“ da je sa prijateljem u lokalu razgovarao na mađarskom jeziku i da je njihovom stolu prišao jedan od napadača kojeg nikada ranije nije sreo i koji ih je opomenuo da „ne govore na mađarskom, jer ga nervira“. – Odgovorili smo da imamo pravo na to da govorimo na mađarskom jeziku i na to je počeo da nas udara, a odmah mu se pridružio i njegov prijatelj koji nije rekao ništa, samo je udarao, a mi smo se branili kako smo umeli. U lokalu su bili prisutni i drugi, ali su svi pobegli na ulicu. Očigledno su obavestili policiju i ona je brzo stigla na lice mesta. Napadači su do tada već pobegli, ali su zaposleni u lokalu prihvatili da svedoče, a i sigurnosne kamere su zabeležile slučaj i očigledno su zahvaljujući tome napadači uhvaćeni – rekao je A.A. Dodao je da je srednju školu završio u Zrenjaninu i da ga za osam godina niko nije opomenuo kada je govorio na svom maternjem jeziku.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!