Istukli mladiće jer su govorili mađarski

Njihovom stolu prišao je jedan od napadača, koji ih je opomenuo da „ne govore na mađarskom, jer ga nervira“

10. mar 2012

Zbog sumnje da su počinili krivično delo širenja nacionalne, rasne i verske mržnje, policija u Zrenjaninu privela je žitelje tog grada Bojana S.(23) i Marka S.(22) i protiv njih podnela  krivičnu prijavu, a nakon što ih je istražni sudija saslušao, njima je određen pritvor. Dvojica mladića srpske nacionalnosti pretukli su 3. marta dva studenta mađarske nacionalnosti u zrenjaninskom lokalu brze ishrane „SUR 016“ zbog toga što su oni razgovarali na mađarskom jeziku i naneli im lakše telesne povrede.

U policijskom saopštenju nisu navedena imena žrtava napada, niti njihova nacionalnost, a prema saznanjima „Mađar so“-a, radi se o studentima zrenjaninskog FTN-a Univerziteta u Novom Sadu i žiteljima studentskog doma A.Đ.(23) iz Kikinde i A.A.(24) iz Skorenovca.

Napadnuti A.A. rekao je za „Mađar so“ da je sa prijateljem u lokalu razgovarao na mađarskom jeziku i da je njihovom stolu prišao jedan od napadača kojeg nikada ranije nije sreo i koji ih je opomenuo da „ne govore na mađarskom, jer ga nervira“. – Odgovorili smo da imamo pravo na to da govorimo na mađarskom jeziku i na to je počeo da nas udara, a odmah mu se pridružio i njegov prijatelj koji nije rekao ništa, samo je udarao, a mi smo se branili kako smo umeli. U lokalu su bili prisutni i drugi, ali su svi pobegli na ulicu. Očigledno su obavestili policiju i ona je brzo stigla na lice mesta. Napadači su do tada već pobegli, ali su zaposleni u lokalu prihvatili da svedoče, a i sigurnosne kamere su zabeležile slučaj i očigledno su zahvaljujući tome napadači uhvaćeni – rekao je A.A. Dodao je da je srednju školu završio u Zrenjaninu i da ga za osam godina niko nije opomenuo kada je govorio na svom maternjem jeziku.

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga